Çerkasi belediye başkanının karantina tedbirlerini gevşetmesine hükümetten tepki (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çerkasi belediye başkanının, şehirdeki işletmelerden gelen yoğun protstolar üzerine Çerkasi’de karantina tedbirlerini hükümetin belirlediği 11 Mayıs’tan önce gevşetmesi üzerine yerel ve merkezi yönetim arasında bir çatışmaya neden oldu. Bunun üzerine açıklama yapan belediye başkanı “gerekirse şehir olarak direnişe geçeceklerini” belirtti.

Çerkasi Belediye Başkanı Anatoliy Bondarenko, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin, alınan karantina tedbirlerini hafifletmesinden ötürü kendisini uyarması üzerine, Çerkasi şehrinde bir direnişe geçeceklerini belirtti.

Facebook’ta yayınladığı bir video mesajı ile bunu belirten Bondarenko.“Çerkasi direnecek, bunu unutmayın sayın Başkan. Ukrayna’yı birleştirmek gerekirse, biz Ukrayna’yı birleştireceğiz.” dedi ve Zelenskiy’den karantina gereksinimlerini ihlal eden herkese eşit muamele beklediğini de sözlerine ekledi.

Çerkasi belediye başkanı Anatoliy Bondarenko başkanlık ofisi yardımcısı Sergey Trofimov‘dan bir tehdit mesajı aldığını söyledi. Başkanlık ofisi ise yaptığı açıklamada, bununla hiçbir ilgisi olmadığını ve kötü bir şaka olduğunu söyledi.

30 Nisan’da Çerkasi Kent Konseyi, işletmeler tarafından yapılan toplu itirazlardan sonra karantinayı zayıflatmaya karar verdi. Gıda dışı mağazalar, kuaförler, lokantaların yazlık alanları ve diğer birçok tesisin açılmasına izin verdi. İçişleri Bakanı Arsen Avakov ise, Çerkasi belediye başkanı Anatoliy Bondarenko’nun şehirde karantinaya izinsiz olarak iptal edilmesi durumunda oluşacak sorumluluk konusunda uyardı. Ulusal polis, Çerkasi’de karantina tedbirlerinin hükümetin belirlediği tarihten erken gevşetilmesi nedeniyle Çerkassi makamlarına karşı cezai takibat başlattı ve belediye başkanını sorguya çağırdı.

Bondarenko, cezai takibattan korkmadığını ve Çerkasi’deki karantinayı zayıflatma kararının sosyal adaleti tekrar sağladığını söyledi .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com