Bugün Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Günü kutlanıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

6 Aralık’ta Ukraynalılar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Günü’nü kutluyorlar. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, savaş etkinlikleri açısından dünyanın 140 ülkesi arasında 25. sırada yer alıyor.

6 Aralık 1991’de Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada “Ukrayna’nın Silahlı Kuvvetleri Hakkında”, “Ukrayna’nın Savunması Hakkında” kanunları ve 13 Aralık’ta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Savunma ve İnşası Konseptini kabul ederek Ukrayna ordusunun gelişiminin temel ilkelerini ve yönlerini belirledi.

Ukrayna, nükleer silahlarla ve nispeten modern silahlarla ve askeri teçhizatla donatılmış, Avrupa’daki en güçlü birlik gruplarından birini SSCB’den devraldı. Ancak bağımsızlık dönemindeki 20 yıldan fazla süre içerisinde Ukrayna ordusu neredeyse yok edildi. Askeri personel sayısı büyük oranda azaltıldı ya da ordu personelleri umutsuzluk içinde orduda herhangi bir umut göremeyerek hizmeti bıraktı. İç faktörlere ek olarak, dış faktörler de eklendi: tüm bu zaman boyunca Ukrayna, yetenekli silahlı kuvvetlerin yaratılmasına mümkün olan her şekilde karşı çıkan Moskova’dan gelen inanılmaz baskının üstesinden gelmek zorunda kaldı.

2013-2014 olayları, modern Ukrayna ordusunun tarihinde bir dönüm noktası oldu: Haysiyet Devrimi, Kırım’ın işgali, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin bazı bölümlerinin işgal edilmesi. Ordudaki toplam yıkıma, ihanete, kayıplara, düşmanın şiddetli baskısına ve ihanetine rağmen, Ukrayna ordusu bu süreçte anavatanlarının bağımsızlığını savunmayı ve kendi halkını saldırganlardan korumayı başardı.

Ukrayna Bilimler Akademisi, Ukrayna’daki nüfus azalmasının önüne geçilemeyeceğini belirtti

Ukrayna ordusu savaş kabiliyetini geri kazanıyor ve Ukrayna NATO’ya katılma niyetini açıkladı. Bugün, Küresel Ateş Gücü Endeksi-2021’e göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, savaş etkinlikleri açısından dünyanın 140 ülkesi arasında 25. sırada yer alıyor.

Kiev, Harkov, Lviv, Odessa ve Kramatorsk’ta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 30. yıldönümü münasebetiyle etkinlikler düzenlenecek.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada “6 Aralık saat 18:00’de Kiev (Mikhailovskaya Meydanı), Harkov (Özgürlük Meydanı), Lviv (Taras Şevçenko anıtının önündeki meydan), Kramatorsk (Barış Meydanı) ve Odessa (Liman) şehirlerinde aynı anda 30. yıl dönümü vesilesiyle Devlet Başkanı, Savunma Bakanlığı liderliği ve Silahlı Kuvvetler’in katılımıyla kutlamalara ev sahipliği yapacak.” denildi.

Kutlama kapsamında bu şehirler arasında telekonferans düzenlenecek.

Her biri yeni tür silah ve askeri teçhizat gösterilerine, askeri birliklere, bayrak törenleri ve onursal isimler takdim törenlerine ve askerlere devlet ödülleri verilmesine ev sahipliği yapacak. Askeri bandoların gösterileri yapılacak.

Ayrıca Odessa’da Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 2 adet “Ada” tipi devriye botunun da yer aldığı bir tören düzenlenecek, 34 adet BBKM “Kozak-2M1” Kramatorsk’ta törenle askere teslim edilecek. .

Türkiye, Zelenskiy ve Putin arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazır

Ayrıca Lviv, Kiev ve Odessa’da, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri temsilcileri sırasıyla 15, 13 ve 12 adet HMMWV aracını teslim alacaklar.

Jitomir bölgesinde, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetlerine bir Mi-8 helikopteri ve birer L-39, Su-27 ve AN-26 verilecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com