Bugün Çernobil felaketinin 35. yıldönümü (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

26 Nisan Pazartesi, Çernobil nükleer santralinde meydana gelen kazanın 35. yıldönümü. 8 Aralık 2016’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 26 Nisan’ı Çernobil Felaketini Uluslararası Anma Günü olarak ilan eden bir kararı kabul etti.

Çernobil felaketinin 35. yıldönümü vesilesiyle Ukrayna Parlamentosu resmi internet sitesinde Verkhovna Başkanı Rada Dmitriy Razumkov, Ukraynalıların kaza sonucu Çernobil nükleer santralinde felakete maruz kalan kurbanları her zaman hatırlamaları gerektiğini söyledi.

Razumkov “Bugün, Çernobil nükleer santralindeki trajik olayların üzerinden 35 yıl geçti. İnsanlık tarihindeki en büyük insan yapımı ve çevre felaketlerinden birine yol açan kaza. Bugün birçok insanın hayatını “önceki” ve “sonra”, hafızada derin bir iz bırakarak.” dedi.

“Aynı zamanda, Çernobil felaketi, insan fedakarlığının ne kadar büyük olabileceğini de gösterdi” diye vurgulayan Razumkov, Çernobil nükleer santralindeki kazanın birkaç neslin hayatını etkilediğini ve onarılamaz hasara neden olduğunu belirtti. Çevre kirliliğine yol açarak, uzun yıllar istasyon çevresindeki alanı bir dışlama bölgesine dönüştürdü. Felaket binlerce insanı evlerinden çıkardı. Ama en önemlisi, trajedi sonucundan masum insanlar hayatını kaybetti veya sakatlandı.

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Dmitriy Razumkov, Başkan Yardımcıları Ruslan Stefançuk ve Elena Kondratyuk, “Çernobil Savaşçıları” anma tabelası ve “Kahramanlar” anıt höyüğünde çiçek bırakma törenine katıldı.

Bir konuşma yapan Razumkov “Bugün, Çernobil felaketinin bir başka yıldönümü. 35 yıl … Ama bu trajedi bugün de devam ediyor. 35 yıldan fazla bir süredir birçok can aldı ve bugün de etkisini sürdürmeye devam ediyor. İnsan faktörü bu trajedide büyük bir rol oynadı, bu yüzden hatırlamalıyız. “barışçıl atom” bize bağlı. Herkes sadece kendi hayatının değil, aynı zamanda yakınlarda bulunanların hayatının, ülkenin hayatının her adımına ve her eylemine bağlı olabileceğini hatırlamalıdır.” dedi.

Bilindiği üzere 26 Nisan 1986’da 1: 23’te Çernobil nükleer santralinin dördüncü güç ünitesinde, reaktör bloğunun bir kısmı ve türbinin tahrip olmasına neden olan güçlü bir kimyasal patlama meydana geldi.

Patlama, üçüncü güç ünitesinin çatısına da yayılan bir yangına neden oldu. Kaza mahalline itfaiye ekipleri geldi. Yangın sabah saat 5’e kadar söndürüldü.

Patlama ve yangından sonra, sadece modern Ukrayna, Beyaz Rusya ve Rusya’nın değil, aynı zamanda birçok Avrupa ülkesinin topraklarını da kapsayan radyoaktif bir bulut oluştu.

En başından beri, Moskova ve Ukrayna Sovyetri liderliği, kaza gerçeğini ve çevre felaketinin sonuçlarını gizledi. İsveç, radyasyon seviyelerinde bir artış olduğunu bildiren ilk ülke oldu. SSCB’den ilk resmi mesaj ise ancak 28 Nisan’da yayınlandı.

Kazadan sonraki ilk günlerde 10 kilometrelik alandaki halk tahliye edildi, daha sonra tahliye bölgesi 30 kilometreye çıkarıldı. Toplamda, Ukrayna’daki 2,293 yerleşim, 80’li yıllarının sonunda 2.6 milyondan fazla insanın yaşadığı bölge radyoaktif olarak kirlendi. Bu felaket sonucunda 5 milyon hektardan fazla alan tarımsal kullanımdan çekildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com