Brest-Litovsk Barış Antlaşmasının otantik bir kopyası Ukrayna’ya gönderildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İstanbul’daki Osmanlı Arşivleri’nde bulunan ve aslına uygun olarak imzalanan Brest-Litovsk Barış Antlaşması’nın aslına uygun olarak hazırlanan otantik bir kopyası Ukrayna’ya gönderildi.

Ukrinform ajansının haberine göre, belge Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından Ukrayna’ya getirilecek. Konu hakkında konuşan Kuleba “Devlet geleneğimizin uzun ömürlülüğünü ve diplomasimizin tarihini gösterecek olan belgeler ve eserler için dünyanın dört bir yanına bakacağız, çünkü bu bir devlet inşa etmek ve kimliğimizi inşa etmek için çok önemlidir.” dedi.

Belge, Ukrayna’nın Türkiye’deki Büyükelçiliği ve Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun çabaları sayesinde arşivlerde bulundu.

Ukrayna’nın Türkiye Cumhuriyeti Olağanüstü ve Tam Yetkili Temsilcisi Andrii Sybiha belgeyi teslim ederek “Osmanlı arşivlerindeki bu dikkat çekici keşif, Ukrayna devletiyle yakından bağlantılı bir tarih sayfasını restore etmemizi sağladı. Tarihin, ruhun ve atmosferin bu kısmının bugün Ukrayna’da olması sevindirici.” dedi.

Bakan, belgenin çok iyi korunduğuna ve birebir kopyasının çıkartıldığını, tüm unsurlarıyla benzersiz bir belge olduğuna dikkat çekti.

Brest-Litovsk Barış Antlaşması’nın kopyası Ukrayna Dışişleri Bakanlığı müzesinde saklanacak.

Brest-Litovsk Barış Antlaşması’nın Ukrayna için önemi nedir?

Brest-Litovsk Barış Antlaşması, bir yandan Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile diğer yandan Almanya, Avusturya-Macaristan, Türkiye, Sovyet Rusya’sı ve Bulgaristan arasında Brest’te (Brest-Litovsk) imzalanan bir barış antlaşmasıydı. Bu, 1914-1918 yıllarındaki Birinci Dünya Savaşı’ndaki ilk barış antlaşmasıydı. Bu anlaşmanın sonuçlandırılması, Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet ve imzacı taraf olarak fiilen tanınması anlamına geliyordu.

Brest-Litovsk’ta kendi barış görüşmelerini yürüten Bolşevik heyeti bunu kabul etmek zorunda kaldı. Bununla birlikte, Ukrayna Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını resmen tanıyan ve resmi olarak 3 Mart 1918’de imzalayan Bolşevikler, bir yıl içinde saldırıya geçti ve “ilk Ukrayna bağımsızlığı” dönemi sona erdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com