BM’den Rusya’ya: Kırım’dan Askeri Gücünüzü Derhal Çekin

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri (Ukrayna), Karadeniz ve Azak Denizi bölgelerinin askerleştirilme sorunu” başlıklı kararı kabul etti.

Dün onaylanan kararı; 66 ülke desteklerken, 19 ülke karara karşı çıktı, 72 ülke ise çekimser oy kullandı.

Kabul edilen kararda Rusya’nın, Kırım’a özellikle nükleer yük taşıma kapasitesine sahip uçak ve füze sistemleri gibi askeri teçhizat ve askerleri transfer ederek Ukrayna, Karadeniz bölgesi ve tüm Avrupa’nın güvenliği için tehlike oluşturduğu vurgulanıyor.

BM’DEN RUSYA’YA: KIRIM’IN İŞGALİNE SON VERİN!

Belgede, “BM Genel Kurulu, işgalci devlet Rusya’yı Kırım’dan askeri güçleri geri çekmeye ve Ukrayna topraklarının geçici askeri işgalini derhal sona erdirmeye çağırıyor.” denildi.

BM Kararında ilk kez Rusya’nın 1994 yılında imzalanan Budapeşte Memorandumu ihlal ettiğini belirtiliyor.

Ukrayna egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek verilen kararda kurumun Kırım’ın yasa dışı işgalini tanımadığı, ayrıca yarımadanın ve etrafındaki bölgelerinin ilerleyen askerleşmesinden endişe duyduğunu ifade edildi.

BM Genel Kurulu ayrıca, Rusya’yı Karadeniz’de kasım ayında Ukrayna askeri gemilerine düzenlenen silahlı  saldırı sonucunda alıkonulan gemi ve askerlerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Rusya’yı Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki seyir serbestisini ihlal etmekten kaçınmaya çağıran kararda, ayrıca Kerç Boğazında yasa dışı yapılan Kerç köprüsünün inşaatı kınandı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com