BM Heyeti Maidan Cinayetlerine İlişkin Soruşturmada Halen İlerleme Olmadığını Belirtti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Komisyonu Başkanı Fiona Frazer, 16 Şubat – 15 Mayıs 2019 tarihleri arasında Ukrayna’daki insan hakları durumuyla ilgili bir rapor sunarken 2014 kışında Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’ndaki eylemcilerin öldürülmesi ve 2 Mayıs 2014’te Odessa’da şiddetli ölümlerin soruşturulmasının uzun sürdüğünü ve etkisiz olduğunu söyledi.

“2014 yılının kış aylarında Maidan’daki cinayetlerden ve aynı yıl 2 Mayıs’ta Odessa’daki cinayetler ve şiddetli ölümlerden bu yana beş yıl geçti. Araştırmalar ve davalar uzun sürdü ve etkisiz kaldı, sonuç alınamadı. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Maidan’daki 98 cinayetin ve de Odesa’daki 48 cinayetin ve şiddetli ölümün hala bir sorumlusu yok.” dedi.

Aynı şekilde, insan hakları savunucularına ve medya uzmanlarına karşı cinayet ve saldırılara karşı hesap verme sorumluluğu henüz sağlanmamıştır.

“Örneğin, dört yıl önce öldürülen gazeteci Oles Buzyna’nın davası yargılanmaya başlayacak ve adaleti daha da geciktirecek. Duruşma bir yıl dört ay sürdü. Mayıs ayında başkanlık hakimi kendisini hatırladı.” dedi.

Başka bir gazeteci Pavlo Sheremet’in öldürülmesinden bu yana üç yıl geçtiğini ve Başbakan’ın “bu suçun faillerini tespit etmek istediğini” hatırladığını da belirtti.

Frazer, “Beş kişi Kateryna Handziuk’e yapılan ölümcül saldırıdan mahkum edilmiş olsa da, bu suçu organize eden ve yönlendirenlerin hâlâ adalete teslim edilmediğini.” de belirtti.

Aynı zamanda, Şubat, Mart ve Nisan 2019’da medya çalışanlarına yönelik saldırı sayısında bir düşüş olduğunu vurguladı, ancak Mayıs ve Haziran aylarında Çerkassi ve Harkov’da iki vahşi saldırı gerçekleştiğini belirtti.

Frazer, “Kolluk kuvvetlerini tüm saldırılarda hızlı ve etkin soruşturmalar yapmaya çağırıyoruz.” dedi.

Kaynak: ukrinform.net

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com