BM Genel Kurulu Kırım hakkında yeni bir karar aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın BM Daimi Misyonu’nu tarafından yayınlanan mesaja göre BM Genel Kurulu 18 Aralık Çarşamba günü Kırım’da insan haklarının korunması konusunda yeni bir karar kabul etti.

65 ülkenin Kırım’da insan haklarının korunmasına ilişkin kararı kabul ettiği, 23 ülkenin buna karşı olduğu ve 83 ülkenin çekimser kaldığı belirtiliyor.

Anahtar noktalar:

  • Rusya’nın Kırım‘daki demografik durumu değiştirme politikasını durdurma talebi;
  • Özellikle Kırım Dayanışma halk derneğinin temsilcilerinin ve Kırım’daki eylemcilerin tutuklanmasının kınanması;
  • Zulmü sona erdirme ve bir görüş bildirdiği için tutuklananları serbest bırakma çağrısı;
  • Ukrayna’nın yasadışı olarak gözaltına alınan tüm vatandaşlarını derhal serbest bırakma ve anavatanlarına dönmelerini sağlama koşulu;
  • Rus ordusunda görevli erkekleri işe alma uygulamasının kınanması.

BM Genel Kurulu 9 Aralık’ta Kırım hakkında Rusya’yı birliklerini yarımadadan çekmeye ve Ukrayna‘nın işgaline son vermeye çağıran bir kararı onayladı. Kırım hakkındaki karar BM Genel Kurulu 63 üye ülkesinin temsilcileri tarafından desteklendi. Belgeye 19 ülke karşı çıktı.

18 Aralık 2018’de BM Genel Kurulu tarafından aynı isimde bir ön karar kabul daha kabul edilmişti. Belgede, Rusya’nın Ukrayna, Karadeniz bölgesi ve tüm Avrupa için, nükleer silah taşıyabilen uçaklar ve füzeler de dahil olmak üzere Kırım’a asker ve silah transferi yoluyla ortaya koyduğu güvenlik tehditlerinden bahsedildi. İlk kez, Rusya‘ya birliklerini Kırım’dan derhal çekmesi ve geçici işgalini derhal sona erdirmesi için doğrudan bir çağrı olmuştu.

Karara cevaben Moskova , Rusya Federasyonu aleyhinde “kör bir kampanya” sürdüğünü belirterek, kararda yapılan değişikliklerin kabul edilmediğini ifade etti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com