BM Genel Kurulu kararının sekizinci yıldönümünde, 46 ülke Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna dahil 46 ülke, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 68/262 sayılı “Ukrayna Bölgesel Bütünlüğü” kararının kabulünün sekizinci yıldönümü münasebetiyle ortak bir bildiri yayınladı.

Ortak açıklamanın metni Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

Açıklamada Rusya Federasyonu’na Kırım’ın geçici işgaline son verilmesi çağrısında bulunuluyor ve Ukrayna’nın uluslararası bir Kırım platformu oluşturma girişimini destekliyor.

Bildiride “Bir kez daha, Rusya Federasyonu’nu Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol kentindeki işgalini derhal sona erdirmeye ve Kırım’daki duruma ilişkin BM Genel Kurulu’nun ilgili kararlarını tam olarak uygulamaya çağırıyoruz. Ukrayna, dünya toplumunun Kırım konusundaki çabalarını pekiştirmek için bir Uluslararası Kırım Platformu oluşturacak.” denildi.

Rusya Federasyonu’nun Kırım’daki eylemlerinin BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuka aykırı olduğu ve ayrıca Helsinki Nihai Senedi, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukuna aykırı olduğu vurgulandı. Belgede, “Rusya’nın Kırım’ı ilhak etme girişimini meşrulaştırma arzusu tanınmıyor ve tanınmayacak.” diye vurgulandı.

Ayrıca açıklama, Rusya’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin belirli alanlarındaki eylemlerini kınamaktadır. Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki çatışmada arabulucu değil taraf olduğu özellikle vurgulandı.

Almanya, ABD, Avustralya, Avusturya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İzlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Karadağ, Kosta Rika, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Mikronezya, Norveç, Portekiz, Kuzey Makedonya, Malta, Marshall Adaları, Moldova, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yeni Zelanda ve Yunanistan’ın ortak açıklamasında “Rusya’nın Ukrayna’daki durumdaki devam eden istikrarsızlık sürecini, özellikle Rusya’nın, Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini hiçe saydığını gösteren Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki eylemlerini şiddetle kınıyoruz. Normandiya Formatı çabalarına desteğimizi ve doğudaki çatışmaya barışçıl bir çözüme olan sıkı bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Ukrayna, Minsk anlaşmalarına uygun olarak ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam saygı göstererek. Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalarda arabulucu değil bir taraftır.” denildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com