BM e-katılım endeksinde Ukrayna 46, Türkiye 23. sırada

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM tarafından hazırlanan rapora göre e-katılım derecelendirmesinde Ukrayna, 193 ülke arasında 46. sırada yer alıyor. Türkiye ise aynı derecelendirmede 23. sırada yer aldı.

Her iki ülkede çok yüksek e-katılım grubu ülkeler içerisinde yer aldı.

Raporda yer alan diğer endekslerde durum nedir?

Sıralamanın yapılmadığı Açık Devlet Veri Endeksi’nde Ukrayna 0.8969, Türkiye 0.9313 değerleriyle yüksek derecelendirmede yer aldı.

E-devlet Gelişim Endeksi’nde Ukrayna 69, Türkiye ise 53. sırada yer aldı.

Telekomünikasyon altyapı endeksinde Ukrayna’nın 0.5922, Türkiye’nin 0.6280 puanı bulunmaktadır.

Beşeri Sermaye Endeksi’nde ise Ukrayna’nın 0.8591, Türkiye’nin 0.8287 puanı bulunmaktadır.

100 şehrin değerlendirildiği Yerel Online Hizmet Endeksi’nde ise İstanbul 0.7625 endek değeri ile çok yüksek, Kiev ise 0.35 endeks değeri ile orta seviye olarak sınıflandırıldı.

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Lyudmila Rabchinskaya, “Bugün Ukrayna, derecelendirmede 193 ülke arasında 46. sırada yer alıyor. 2022 yılında derecelendirmede İLK 20 ülke arasına girmeye çalışıyoruz. Bu derecelendirmenin liderleri Estonya, Güney Kore, ABD, Japonya ve Yeni Zelanda.” dedi. dönüşüm .

Maliye Bakanlığının bu amaca ulaşmak için Ukrayna’da bir takım faaliyetler yürüttüğü, özellikle Doğu Avrupa Vakfı tarafından uygulanan EGAP Programının desteğiyle bir online platform “VzaimoDia” başlatmayı planladığı da bildirildi. Bu uygulamalar sayesinde vatandaşlar, e-itiraz ve kamu bilgilendirme talepleri, halkla e-istişareler, Bakanlar Kurulu’na e-dilekçeler, sivil toplum kuruluşlarının proje ve programlarının e-yarışmaları, kamu konseyi üyelerinin e-seçimleri gibi hizmetlere erişebilecekler. İlk hizmetlerin 2020’nin sonunda yapılması bekleniyor.

Rapora şuradan ulaşabilirsiniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com