Bloomberg: Türkiye yakın gelecekte Ukrayna’ya en az 20 Bayraktar transfer edecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Amerikan yayını Bloomberg, kaynaklarından Türkiye’nin yakın gelecekte Ukrayna’ya 20’den fazla Bayraktar insansız hava aracı teslimi konusunda anlaştığını bildiriyor.

Bloomberg haber başlığı ”Ukrayna, Türk İHA’ları alarak Rusya’yı kızdırdı ve daha fazlasına sahip olmak istiyor” diye çıktı.

Türk hükümeti ve silah üreticisi Baykar’ın liderliğindeki kaynaklarıyla görüşen Amerikalı gazeteciler, yakın gelecekte en az 24 insansız hava aracının daha gizlice Ukrayna’ya transfer edileceğini öğrendi.

Zelenskiy “Çifte vatandaşlık” olarak bilinen yasayı parlamentoya sundu

Gazetecilere ayrıca genel olarak Ukrayna’nın Türkiye’den resmi kaynakların bildirdiğinden çok daha fazla insansız hava aracı aldığı ima edildi.

Türk hükümetinden bir kaynak, Bayraktar’ın Ukrayna’ya tedarik edilmesinin Türkiye’ye Rusya’ya baskı yapması için daha fazla fırsat verdiğini de sözlerine ekledi.

Yetkili, Türkiye’nin Ukrayna füze teknolojisi Zenit-2’yi kullanan uzay roketlerinin ortak yapımı konusunda bir anlaşma imzaladığını da sözlerine ekledi. Gazetecilere göre, bu anlaşma Türk hükümetinin balistik füze geliştirmesine yardımcı olabilir.

Arka plan:

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 3 Aralık’ta yaptığı bir telefon görüşmesinde, Türkiye Cumhurbaşkanı’na Ukrayna’nın Müşterek Kuvvetler harekâtı alanında Bayraktarları kullandığı konusunda şikayette bulundu. Putin’e göre, bu tür eylemler 2015 Minsk anlaşmalarını büyük ölçüde ihlal ediyor.
  • İlk kez birleşmiş güçlerinin operasyon alanında Silahlı Kuvvetler Komutanı Korgeneral Valeriy Zalujniy emriyle 26 Ekim 2021 tarihinde Bayraktar insansız keşif-strike kompleksinin muharebe kullanımı gerçekleşti. Ukrayna ordusu, Minsk anlaşmaları tarafından yasaklanan obüslerden ateş açan Rus birliklerinin ateşkesi ihlal etmesine yanıt verdi. Ardından, “Normandiya Dörtlüsü” Fransa ve Almanya üyeleri, Türk insansız hava araçlarının Ukrayna tarafından kullanılmasından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler .
  • Kasım ayı başlarında, Genelkurmay Başkanı Ukrayna’nın Müşterek Kuvvetler Operasyon (JFO) bölgesinde Bayraktar insansız hava araçlarının kullanımını artıracağını söyledi. Aralık ayı başlarında Genelkurmay, Türk insansız hava araçlarının “düşmanı paniğe sürüklediğini” bildirdi .
  • Türk insansız hava araçlarının Ukrayna’ya teslimatı 2019 kışında kararlaştırıldı ve bu güne kadar devam ediyor.

Ukrayna Parlamentosu 2022 bütçesini onayladı. Neler var?

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com