Bloomberg: Grivnadaki değerlenme Ukrayna bütçesinde başağrısı oluşturur

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ulusal para birimi, geçtiğimiz yıl değerlenme konusunda rekor kırdı. Bloomberg’de yazılanlara göre bu ülkenin maliyesi için sorun yaratıyor.

Dolar karşısındaki % 16.5’lik bir artış, Ukrayna‘nın enflasyonunun düşmesine ve bazı işçilerin yurtdışında daha iyi ücretle iş aramasını engellemesine yardımcı olurken, hükümetin ihracat gelirlerini de düşürüyor.

Yayın, Ukrayna’nın 2019 bütçesinin dolar bazında 28.2 grivna döviz kuru temelinde oluşturulduğunu hatırlattı . Daha sonra döviz kuru 26.4 grivna şeklinde revize edildi.

Bloomberg, grivnanın değerlenmesinin çok kazançlı bir şekilde hükümetin dış borç alabilmesi için dışarısı tarafından iştahla dikte edildiğini yazıyor. Ve bu, ihracat odaklı sektörleri, özellikle tarım sektörü ve metalurji sektörünü etkilemektedir.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin müttefikleri Merkez Bankası‘nın grivnayı frenlemek için faiz oranlarını yükseltmemek ve müdahale etmemekle suçluyor. Son aylarda Ukrayna‘da kredi maliyetleri düştü. Ancak, Merkez Bankası faiz oranlarındaki çok hızlı bir azalmanın sürdürülemez ekonomik genişlemeye neden olacağını açıklıyor. Banka ayrıca esnek bir para politikası uygulamaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com