Birleşmiş Milletler bu yıl iki “Kırım” kararını kabul edebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yıl sonuna kadar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın Kırım işgali ile ilgili iki taslak kararı değerlendirecek.

Ukrinform ajansının haberine göre, Ukrayna tarafından başlatılan geçici olarak işgal edilmiş Kırım’daki insan haklarının ihlal edilmesine ilişkin taslak karar şu anda BM Genel Kurulunun üçüncü komitesinde (sosyal, insani ve kültürel konularda) hazırlanıyor. Komitede oylamanın Kasım ayının ortasında yapılması bekleniyor.

İşgal makamları tarafından hakları ağır şekilde ihlal edilen Kırım Tatar halkının temsilcilerinin Ukrayna heyetinin çalışmalarına katılması bekleniyor. Prosedüre göre, kararın komitede kabul edilmesinin ardından, Aralık sonunda BM Genel Kurulu tarafından değerlendirilmek üzere sunuluyor.

Bakınız: Yıl başından beri işgal edilmiş Kırım’da 126 tutuklama gerçekleşti

BM Genel Kurulu 2016, 2017 ve 2018 yılında Kırım’da insan hakları ihlalleri konusunda üç karar almıştır. Ancak Rusya bunların uygulanmasını gözardı etmiştir.

Önceki karar, Genel Kurulun mevcut 74. oturumuna ilişkin 2018 kararının uygulanması konusunda BM Genel Sekreterine özel bir rapor hazırlama çağrısında bulundu. Halen, Rusya tarafından geçici olarak işgal edilen, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sevastopol kentinin yanı sıra, Karadeniz ve Azak Denizlerinin bir kısmı gerçekleştirilen militarizasyon üzerine başka bir taslak karar da kabul edilmiştir. Taslak kararın, Aralık ayında yapılacak BM Genel Kurul toplantısına, komitelerde oy kullanmadan doğrudan sunulması bekleniyor.

Ukrayna ve uluslararası toplumun kaygısı ise işgal altındaki Kırım’da askeri potansiyelin artması ve yarımadanın üzerine nükleer silah yerleştirilmesidir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com