Bir Ukraynalı iPhone 11 almak için 97 gün çalışmalıdır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Picodi.com portalı tarafından yürütülen bir çalışmada elde edilen verilere göre ortalama bir Ukraynalı bir adet iPhone 11 almak için 97 gün çalışması gerekiyor. Bu bir yıl öncesinde 137 gün idi.

“Ukrayna Devlet İstatistik Servisi’ne göre, Ukrayna’da bu yılın ilk yarısında ortalama aylık maaş 10,783.13 grivna (net: 8,680.4 UAH) oldu. Son model iPhone telefon almak için 96.7 gün çalışması yeterli olacak. Bu, bir yıl önceki maaşlarla 40 gün fazla çalışması lazımdı.” dedi.

Ortalama bir İsviçreli 4.8 gün, Amerikalılar 5.8 gün ve Lüksemburglular 6.7 gün çalışarak telefonun ücretini ödeyebilmektedir.

Kolombiyalı 89.7, Kazakistanlı ise 76.5 gün çalışmalıdır.

Bakınız: Ukrayna iPhone fiyatları

Araştırmada Türkiye için bir kayıt görünmemektedir.

Metodoloji: İPhone 2019 göstergesi, yerel Apple sitelerinde veya yetkili satıcılarda resmi olarak yayınlanan iPhone 11 Pro’nun (64 GB) fiyatları esas alınarak hesaplanmaktadır. Ortalama maaşla ilgili bilgiler ulusal istatistik ofisi veya ilgili bakanlıkların web sitelerinden alınmıştır. Ücretler bir ayda ortalama çalışma günü sayısı olan 21’e bölündü.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com