Bilişim sektörünün Ukrayna’nın toplam GSYİH içindeki payı yükseliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da bilişim endüstrisinin ülke ekonomisindeki payı GSYİH’nın % 4’üdür. Ancak ülke olarak önümüzdeki yıllarda bu sektöre odaklanmak ve gelirleri önemli ölçüde artırmak için çabalar sürüyor.

IT Sektörü

Ukrayna’da 2011 yılında, toplam GSYİH 1,138,3 milyar UAH olarak gerçekleşti. Bilişim sektörü (bilgi ve telekomünikasyon) toplam GSYİH’nın % 3’ünü oluşturuyordu.

Aynı dönedem, tarım, ormancılık ve balıkçılık, toplam gayri safi yurtiçi hasılanın %8.4’ünü oluşturuyordu. Sanayi sektörü GSYİH’nın % 12.9’unu (147.4 milyar UAH) oluştururken, madencilik %6.1’i idi.

10 yılın sonuçlarına göre, IT endüstrisinin payı 2020’de %4.9’a ve 2021’in ilk çeyreğinde %5.6’ya yükseldi. Aynı zamanda GSYİH hacmi de 34.3 milyar UAH’dan 187 milyar UAH’a yükseldi.

Vladimir Zelenskiy’nin tahminlerine göre, üç ila beş yıl içinde Ukrayna’daki IT endüstrisinin geliri 6 milyar dolardan 16.5 milyar dolara yükselebilir ve Ukrayna bilişim sektörünün payı GSYİH’nın %10’unu bulabilir.

Dnipro havaalanı ihalesini Onur İnşaat 5.64 milyar UAH teklifle kazandı

Bu amaçla, Dijital Dönüşüm Bakanlığı, ana hedeflerinden biri olarak önümüzdeki 15 yıl boyunca dijital ekonominin gelişimini teşvik etmek olan Diya.City projesini geliştirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com