Beyaz Saray, ABD’nin Ukrayna’ya yardım etmesinin sebeplerini açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Beyaz Saray, ABD'nin Ukrayna'ya yardım etmesinin sebeplerini açıkladı

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, ABD’nin Ukrayna’ya yardım etmeye devam etmesinin neden önemli olduğunu anlattı.

Amerika’nın Sesi tarafından yayınlanan notlarda Kirby, Ukrayna’nın yenilgisinin gelecekte Amerikalılara daha fazla paraya ve hatta “Amerikan kanına” mal olacağı konusunda uyardı.

Kirby, bir gazetecinin “ABD’nin Ukrayna’daki savaşa bu kadar aktif bir şekilde dahil olmasının neden önemli olduğunu tam olarak veya net bir şekilde anlamayan” Amerikalı seçmenlere açıklama talebine yanıt vermek zorunda kaldı.

Beyaz Saray sözcüsü öncelikle ABD Başkanı Joe Biden‘ın Varşova’da “Ukrayna’nın neden önemli olduğunu ve bu savaşın neden önemli olduğunu çok açık ve ikna edici bir şekilde açıkladığı” konuşmasının dinlenmesini tavsiye etti.

Ayrıca, Ukrayna’nın savaş alanında kazanmasına neden yardım edilmesi gerektiğine dair aşağıdaki 3 sebebi formüle etti.

Birinci sebebe “bağımsızlık savaşı” adını verdi.

Kirby, “Bayat ama gerçek,” dedi, “Bu bir bağımsızlık savaşı, bir ülke olarak yasal var olma hakkı için bir savaş. Dünyadaki herhangi bir ulus bunun özünü anlıyorsa, o kesinlikle Amerika Birleşik Devletleri’dir, çünkü biz bağımsızlığımız için en az iki kez savaşmak zorunda kaldık.” dedi.

Milli Güvenlik Konseyi’nin stratejik iletişim koordinatörü, “Ve bunun için dış yardıma ihtiyacımız vardı” diye ekledi.

Yetkiliye göre ikinci sebep, “gıda krizi ve küresel ekonomik etki”.

Kirby “Ukrayna’daki savaşın kendilerini etkilemeyecek kadar uzakta olduğunu düşünenler için, yazı ve yüksek gaz fiyatlarını hatırlamanızı rica ediyorum … genel ekonomik etkiye bakın, (savaşın neden olduğu) küresel güney ve orta gelirli ülkelerde gıda güvensizliği, gıda kıtlıkları, enerji güvensizliği.” diye ekledi.

Son olarak Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in silahlarının dünya üzerindeki etkisini gösterdi.

Ona göre, eğer ortaklar “ellerini kavuşturursa” ve Putin’in “istediğini elde etmesine”, Ukrayna’yı ele geçirmesine izin verirse, o zaman Rusya Federasyonu Başkanı burada durmayacaktır. Bir sonraki hedefi ne olacak, diye soruyor Kirby, “Ve bu daha ne kadar para ve kan, özellikle de Amerikan kanı gerektirecek?” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com