Başkonsolos: Türkiye, Vinnitsa bölgesinde iş yapmakla ilgileniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Birey Yılmazsoy, Vinnitsa bölgesini ziyaret ederek bölge valisi Sergey Borzov ile görüştü.

Vinnitsa Bölgesel Devlet İdaresi Başkanı Sergey Borzov ile Türkiye Cumhuriyeti Odessa Başkonsolosu Birey Yılmazsoy arasında Vinnitsa bölgesindeki iş ortamı görüşüldü.

Başkonsolos Yılmazsoy görüşmede “Bölgemiz Türkiye için ilginç ve uygun bir konumda: Ürünler Vinnitsa’dan Odessa limanına 400 km’den getiriliyor. Yani alıcıya giden yol sadece 1 gün olabilir. İş yapmanın mümkün olduğu bir yerdesiniz.” dedi.

Bölgesel devlet idaresi başkanı, konuğuna büyük veya orta ölçekli işletmelerin temsilcisi olan her yatırımcının destekleneceğine dair güvence verdi. Ukrayna’da işlerin gelişmesi için, sadece idari olarak değil, hem devlet hem de belediye olarak destekleyeceklerini belirtti.

Borzov, sanayi parklarının geleceği Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından işaret edildiğini belirterek “Bugün Ukrayna’nın sanayi parklarının geliştirilmesi için önemli ve iddialı bir hedefi var. Bu, yatırımı çekmek için etkili bir araç olan dünyaca ünlü bir endüstriyel organizasyon prensibidir. Ülkenin her bölgesinde güçlü bir sanayi parkları sistemi kurmayı planlıyoruz. Özellikle, Vinnitsa bölgesinde üç tanesi oluşturuldu. Türkiye’nin kuzeyde güçlü bir komşusu olması da önemli.” dedi.

Vinnitsa bölgesindeki ticaret hakkında da bilgi veren Sergey Borzov “Türkiye Cumhuriyeti 2020’de bölgedeki başlıca ortak ülkeler listesine dahil edildi. Vinnitsa’nın Türkiye ile 2020 yılı dış ticaret cirosu 82.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat açısından Türkiye, Vinnitsa bölgesindeki ortaklar arasında 54.8 milyon dolar ile 6. sıradadır. Türkiye Cumhuriyeti işletmelerinin ürün ithalatı 2020 yılında 2019 yılına göre 27.4 milyon dolar ile % 18.1 arttı ve bu manada 5. sıradadır.” dedi.

Vinnitsa Bölgesel Devlet İdaresi Sergey Borzov, gıda ve işleme sektörüne yönelik ekipman tedariği ve montajı konusunda uzmanlaşan “Kalinov Makine İmalat Fabrikası”nın Türkiye’de bir temsilciliği bulunduğunu, bölgenin Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerde şüphesiz gerçek bir perspektife ve potansiyele sahip olduğunu da vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com