Bankalara 2.5 milyar dolar zarar veren Ukraynalı hacker grubu ifşa edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’dan bir grup bilgisayar korsanı, Avrupa ve Amerika bankalarına yaklaşık 2.5 milyar dolar zarar verdi. Bilgisayar korsanları, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bankacılık kurumlarının hizmetlerine büyük siber saldırılar gerçekleştirdi.

Ukrayna Başsavcılık Bürosu’nun basın servisi tarafından bildirildiğine göre bilgisayar korsanları, Eurojust, Europol ve ABD ve Alman kolluk kuvvetleri temsilcilerinin katılımıyla uluslararası özel bir operasyon sonucunda açığa çıkarıldı. 2014’ten beri Harkov bölgesinde faaliyet gösterdikleri tespit edildi.

Başsavcılık açıklamasında “Kişisel verileri, şifreleri, giriş bilgilerini ve ödeme verilerini çalmak için tasarlanmış truva atı olarak adlandırılan kötü amaçlı yazılımların kullanılmasıyla, hackerlar İngiltere, Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Litvanya ve ABD’de özel ve kamu bankacılık kurumlarının sunucularına büyük müdahaleler gerçekleştirdi.” dedi.

Bu eylemlerin sonucunda bankaların yaklaşık 2.5 milyar dolar tutarında zarar gördüğü belirtilmiştir.

Ukrayna Ceza Kanunu’nun 190. maddesi (zararlı yazılım veya donanımın kullanılması, dağıtılması veya satılması, dağıtılması veya satılmasının yanı sıra aldatma yoluyla başkalarının mülkiyetini ele geçirmek amacıyla oluşturma) gereğince dava açıldı.

“Kolluk kuvvetleri aramalar sırasında hackerların yasadışı faaliyetlerde bulundukları bilgisayar ve sunucu ekipmanı ele geçirildi. Şimdi suça karışan bazı şüpheli kişilerin belirlenmesi için kanıtlar toplanıyor.” denildi.

Ağustos 2020’de de Ukrayna Güvenlik Servisi, İngiliz özel servisi ile birlikte uluslararası bir hacker grubunu ifşa etmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com