Bakanlar Kurulu, yabancı vatandaşların Ukrayna’ya giriş yasağını kaldıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Gerçeği tarafından hükümete yakın iki kaynak tarafından doğrulanan bilgiye göre Ukrayna Bakanlar Kurulu, yabancı vatandaşlar için Ukrayna’ya giriş yasağının tamamen kaldırılmasına karar verecek.

Pasaport-kontrol-Ukrayna

Avrupa Gerçeği tarafından verilen habere göre yeni kuralların Ağustos ayında getirilen tam yasağın yerini alarak 29 Eylül’de yürürlüğe girmesi bekleniyor. Şu anda kararın ne zaman verileceği bilinmemekle birlikte, bu kararın ayrıntılarının yanı sıra, sınırları açmak için hükümet içerisinde arasında genel bir anlaşma var. Ancak resmi karar henüz verilmedi.

Yabancılara yapılan uygulamanın, yurtdışından dönen Ukraynalılarla eşit olması bekleniyor. Şu anda, Ukraynalılar için önemli oranda koronavirüs yayılımına sahip ülkelerden giriş durumuna bağlı kurallar var. Kırmızı listede yer alan bu ülkeler son 14 günde 100 bin nüfus başına yeni COVID-19 vakalarının sayısının Ukrayna’daki vakaların sayısını aştığı ülkelerdir.

Aynı kuralların 28 Eylül’den sonra yabancılara da uygulanması planlanıyor. Vatandaşı oldukları veya daimi ikamet ettikleri ülkedeki salgın durum Ukrayna’dakinden daha kötüyse, yabancılar Ukrayna’ya giriş sonrası kendi kendilerini tecrit etmeye zorlanacaklar. Kendi kendine tecritin alternatifi ise varışta yapılacak bir koronavirüs testidir.

Yabancıların ayrıca geçerli bir sigorta poliçesine sahip olması ve kendi kendine tecrit durumunda elektronik ‘evde kal‘ uygulamasını telefonlarına kurmaları gerekmektedir.

Ukrayna hükümeti 29 Ağustos’tan bu yana yabancıların girişine 30 günlük bir yasak getirdi ve daha sonra eyleminin başlangıcını 28 Ağustos’ta yaptı.

Hükümet bunu reddetse de, bu kararın ana nedeni, salgın sırasında Hasidik hacıların Ukrayna’ya gelmelerini gizlice durdurma girişimiydi.

2 Eylül’de de, iki güne kadar transit geçiş hakkı, yabancıların girişine izin verilen gerekçeler listesinden kaldırılarak hacıların yasağı aşmak için kullanabilecekleri ana boşluk kaldırıldı.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com