Bakanlar kurulu toprak reformu yasasını parlamentoya gönderdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bir alıcının elinde tutabileceği tarım arazisi miktarı sınırlandırıldı.

25 Eylül 2019’da hükümet, Ukrayna’da tarımsal arazi piyasasını açmak için tasarlanan yasa tasarısını Verkhovna Rada’ya gönderdi. Belgenin metnine göre, 1 Ekim 2020’den itibaren tarım arazisinden pay tahsis etmek ve satmak mümkün olacak. Ancak belirli kısıtlamalar da olacak.

Ukrayna’da kimler arazi alabilir?

Daha önce kimlerin tarım arazisi alabileceği açıklanmıştı:

* Ukrayna vatandaşları.
* Ukrayna’da kayıtlı tüzel kişiler (yabancı sermayede resmi bir yasak yoktur).
* Bölgesel topluluklar, kooperatifler.
* Devlet.

Ayrıca bakınız: Zelenskiy: Ukrayna Toprak Reformunu Yıl Sonuna Kadar Gerçekleştirecek

Aynı zamanda, yabancılar hala miras yoluyla Ukrayna’da toprak mülkiyetini elde edebilecekler. Bununla birlikte, yasa, miras paylarını yıl içerisinde yukarıdaki belirtilenlerden birine satma zorunluluğu getirmiştir.

Hükümet ayrıca, bir tarım arazisi sahibinin elindeki toplam arazi üzerinde bir kısıtlama getirmeyi önerdi. Ayrıca, tüzel kişiler söz konusu olduğunda, farklı şirketler olsa bile nihai fayda sahibine bakılır. Bu, alıcının birkaç şirket kurarak izin verilenden daha büyük arsalar satın alamaması için yapılır. Özellikle, bir kişinin mülkiyeti aşağıdakilerden daha fazla olamaz :

* Bölgedeki tarım arazisinin % 15’ini geçemez
* Ülkenin tüm tarımsal sektörlerinin alanının% 0,5’ini geçemez.

Arazi satın almak için öncelikli hak, mevcut kiracılara verilecektir. Gerekli tüm tutarı hemen ödeyebilmeleri kaydıyla satın alabilirler.

Bir başka muafiyet ise devletten kalıcı kullanım veya ömür boyu miras niteliğindeki bir şekilde tahsis edilen çiftçilere sağlanmaktadır. Bu durumdaki kişiler 5 yıllık taksitle arsa alma hakkına sahip olacaklar.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com