Bakanlar Kurulu, Kliçko’nun görevden alınması konusunda hemfikir, ama!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Kiev Şehir Devlet İdaresi başkanı Vitali Kliçko’nun görevden alınmasına karar verdi.

Başbakan Gonçaruk: Bakanlar Kurulu, Kliçko’nun Kiev Şehir Devlet İdaresi Başkanlığı görevinden alınmasına dair bir açıklama yaparak “Ukrayna Bakanlar Kurulu Vitali Kliçko’nun Kiev Şehir Devlet İdaresi başkanı olarak görevden alınmasını onaylamaya karar verdi. Bence bu, yerel yönetime yapılan bir saldırı ve çok yanlış bir karar.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Bakanlar Kurulu’na, Kiev Şehir Devlet İdaresi Başkanı Kliçko’nun görevden alınmasına ilişkin bir talepte bulunmuştu.

Buna karşılık Kliçko, başkentte yönetimi bölme, kendisini -belediye başkanlığına seçilen kişinin otomatik olarak atanmasına rağmen- yasaya aykırı olarak Kiev Şehir Devlet İdaresi Başkanlığı görevinden alınması konusunda mevcut prosedürü korumak niyetinde olduğunu söyledi. Görevlerin ayrılmasının ve “iki başlılığın” başkentte uygulanmasının anayasaya aykırı olduğunu vurguladı.

Ayrıca bakınız: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko’ya Soruşturma

25 Haziran 2014’te, Kiev belediye başkanı Vitali Kliçko, beşinci cumhurbaşkanı Ukrayna Petro Poroşenko’nun kararıyla Kiev Şehir Devlet İdaresinin başına atandı.

Ukrayna Anayasa Mahkemesi, 2003 yılında cumhurbaşkanının Kiev Belediye Başkanı’nı, Kiev Şehir Devlet İdaresi başkanı olarak atamak zorunda olduğuna karar verdi.

Mahkeme “Kiev Şehir Devlet İdaresi, yalnızca Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından Kiev Şehir Devlet İdaresi başkanı olarak atanan, Kiev Belediye Başkanı olarak seçilen bir kişi tarafından yönetilmelidir” dedi.

Ukrhaber okuyucusuna bilgilendirme notu: Kiev’in Ukrayna’da özel bir statüsü olup, hem seçimle gelen Belediye Başkanı, hem de atanmış Şehir Devlet İdaresi Başkanı (Türkiye’deki Vali karşılığı) şeklinde iki farklı yönetim şekli bulunmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com