Azovstal, Ukrayna ve küresel ekonomi için ne anlama geliyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rinat Akhmetov’un Metinvest grubuna ait Azovstal çelik üretim tesisleri, Ukrayna’nın GSYİH’sının %0.6’sı ve mal ihracatının %3.8’ini gerçekleştirmekteydi.

Ukrayna’daki savaş ve Mariupol’un savunması sırasında Azovstal sürekli gündemde. Peki Azovstal’ın Ukrayna metalurjisi, ekonomisi, Avrupa ve dünya için rolü ve önemi hakkında ne biliyoruz?

Azovstal Demir ve Çelik Fabrikaları 1933 yılında kuruldu. 11 kilometrekarelik büyük bir alanı kaplıyor ve savaştan önce işletmede 10 bin 700 kişi çalışıyordu. Tesis 2,6 milyar dolarlık ihracat rakamı ile Ukrayna’dan yapılan toplam mal ihracatının %3.8’ini sağlamaktaydı. Tedarik zinciri de dahil olmak üzere toplamda Azovstal, Ukrayna’nın GSYİH’sının %0.6’sını gerçekleştirirken, 2013’ten itibaren, tesise 1 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.

2021’de Azovstal çelik üretimini 2020’ye göre %3.5 arttırarak 4.34 milyon ton çelik üretti. Ukrayna çelik üretiminin beşte birini gerçekleştirmektedir. Geçen yıl genel haddelenmiş çelik üretimi 4.1 milyon ton, pik demir 3.8 milyon ton (2020 seviyesinde) olarak gerçekleşti.

Tesis, Avrupa pazarının ana slab tedarikçilerinden biriydi. Bu, Avrupa Birliği slab pazarının %30’undan fazladır. Metinvest’in İtalyan ve İngiliz fabrikaları, tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle savaşın bu zor aylarında Azovstal’a tamamen bağımlıydı.

Metinvest başkanı Yuriy Rijenkov bir röportajda “Bu, Ukrayna ile oldukça derin bir şekilde bütünleşmiş olan Avrupa çelik endüstrisi için ciddi bir şok” dedi.

Son yıllarda, Azovstal aktif olarak gelişmekteydi: 2020’de, 2’si sürekli döküm çelik yarı mamuller segmentinde, 18’i kalın haddelenmiş ürünler segmentinde olmak üzere 20 yeni ürün tipinin üretimine başlamıştı; 2021’de Azovstal, ABD’den deniz çeliği sertifikası aldı; 2022’nin başında Azovstal, İngiltere’ye çelik tedariki için bir kalite sertifikası aldı.

Azovstal, geniş hatlı demiryolu rayları ve ray bağlantı elemanlarının tek Ukraynalı üreticisidir. Tesis ayrıca tramvay rayları da üretiyordu. Sadece Kiev şehri tramvay raylarının onarımı için Azovstal’dan yılda 200-300 ton ray satın alıyordu. Sonuç olarak, böylesine önemli bir tesisin kaybı Ukrayna için bir sorun haline gelecek.

Fabrikada üretilen çelik, dünyanın en ünlü mimari projelerin yapımında da kullanıldı: Londra gökdeleni The Shard, Cenova’daki San Giorgio Köprüsü (Morandi Köprüsü’nün yerinde inşa edildi), Manhattan’daki Hudson Yards yerleşim bölgesi.

Azovstal, Metinvest Holding’in bir parçası olan tam zamanlı çalışan bir metalurji kuruluşudur. Yassı, uzun ve şekillendirilmiş çelik üreten işletme, ayrıca kok üretim tesislerine de sahip.

Ana ürünler, yarı mamul ürünlerin yanı sıra kalın çelik levhalardır. Azovstal çelik levha gemi yapımında, güç ve özel makine yapımında, köprü yapımında, ana gaz ve petrol boru hatları için büyük çaplı boruların üretiminde kullanılmaktadır.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com