Azerbaycan’dan Ukrayna ekonomisine 1.5 milyar dolar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Azerbaycan’ın Ukrayna Büyükelçisi Azer Hudiyev Harkov Bölgesel Yönetimi ile yaptığı bir toplantıda Azerbaycan’nın Ukrayna ekonomisine 1,5 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını söyledi.

Azernews tarafından verilen habere göre Hudiyev, “Azerbaycan zaten Ukrayna ekonomisine 1 milyar dolar yatırım yaptı ve 1.5 milyar dolar daha yatırım yapmak istiyoruz” dedi.

Toplantıda taraflar, BT, endüstri, tarım ve altyapı projelerinin, özellikle de yol inşaatının uygulanması gibi olası işbirliği alanlarını tartıştılar.

Hudiyev, Azerbaycanlı işadamlarının temsilcilerinin bu kış ve ilkbaharın sonunda Ukrayna’yı ziyaret etmeyi planladıklarını söyledi. “Harkov bölgesi, işadamlarının ziyaret etmeyi planladığı bölgelerden biri. Potansiyel yatırımcılar bölgeyi Mart ayı boyunca ziyaret edecek ”dedi.

Toplantıda Aleksey Kuçer bölgeler arası işbirliğini düşünmeyi önerdi. “Kazakistan ile bölgeler arası bir anlaşmamız var. Azerbaycan ile böyle bir anlaşma yok. Belki de onu geliştirmemiz gerekiyor ”dedi.

Azerbaycan ile Ukrayna arasındaki ticaret cirosu 2019 yılında yıllık bazda 15.5 kat arttı ve iki ülke ikili ticaret ilişkilerini genişletmek ve çeşitlendirmek için önlemler alıyor.

Aralık 2019’da, Azerbaycan ve Ukrayna ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştirmeyi amaçlayan Azerbaycan-Ukrayna iş forumunu düzenlediler. Foruma Ukrayna’dan 90’dan fazla şirket ve Azerbaycan’dan 100’den fazla şirket katıldı.

Forumun bir parçası olarak Gence şehri ile Odessa şehri arasında bir niyet protokolü ve Guba şehri ile Truskavets şehri arasında ticaret, ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel işbirliği anlaşması imzalandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile Ukrayna Devlet Düzenleme Servisi arasında iş yapma koşullarının düzenlenmesi konusunda işbirliği anlaşması da imzalandı.

Azerbaycan Ticaret Evi 2018’de Kiev’de açıldı ve Ukrayna Ticaret Evi, Aralık 2019’da Bakü’de açıldı.

Ukrayna sermayeli şirketler, sanayi, inşaat, ticaret, tarım, ulaşım, hizmetler ve Azerbaycan ekonomisinin diğer alanlarında başarıyla faaliyet göstermektedir. İki ülke ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, turizm ve diğer alanlar dahil olmak üzere ekonominin çeşitli sektörlerinde işbirliği potansiyeline sahiptir.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com