Avrupalı çiftçiler Ukrayna pazarında ayrımcılığa uğradıklarını belirtti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da çalışan yabancı çiftçiler (çoğu Almanya’dan gelen 25 şirket), yerleşik olmayanların (yabancıların) arazi satın almasını yasaklayan arazi piyasası tasarısının normunun ayrımcı olduğunu ve rekabeti sınırladığını belirtti.

Ubr.ua’nın verdiği haberde, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Başbakan Aleksey Gonçaruk ve Verkhovna Rada‘ya mektup yazarak ayrımcılığa uğradıklarını belirttiler.

Mektubun yazarlarına göre, yerleşik olmayanlar ve yabancılar tarafından kurulan Ukraynalı şirketler tarafından arazi satın alma yasağı, Ukrayna Anayasasının 13. maddesinin 4. bölümünde ve Ticaret Kanunu’nun 6. maddesinde yer alan tüm ticari kuruluşların devlet tarafından sağlanan eşit koruma ilkesini ihlal etmektedir. İtirazlarına göre, büyük tarımsal işletmeler değiller ve çoğunlukla aile çiftlikleri olarak çalışıyorlar ve arazi haklarını kiralıyorlar.

Yabancı çiftçiler “Eşitlik ilkesine uygun olarak, devlet, herhangi bir işletmenin haklarının korunmasında mülkiyete bakılmaksızın tüm ticari kuruluşların eşit korunmasını garanti eder, çünkü her işletme haklara sahiptir ve yasa çerçevesinde bu haklarını iddia edebilir” diyerek vurguladılar.

Yabancı çiftçiler, mevcut versiyonda yasanın kabul edilmesinin kısmi ya da tam geçim kaybına yol açacağından korkuyorlar. Yıllar içinde çiftliklerini kurduklarını ve yüz binlerce veya milyonlarca avro yatırım yaptılarını belirten çiftçiler ayrıca birçok iş alanı yarattıklarını ve çoğu durumda belirli köylerdeki tek işverenler olduklarını açıklıyorlar.

Daha önce, nihai hali Rada’da ikinci okuma için hazırlanan ve zaten kamuoyunda tartışılan tarım arazilerinin dolaşımına ilişkin tasarının , devlet sınırına yakın 50 kilometrelik bir bölgede arazi satın alınmasının yasaklanmasını sağladığı bildirildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com