Avrupa Ukraynalı Kümes Hayvanı Üreticileri Kotasını 2.5 Kat Arttırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı basın servisinde bildirildiğine göre Ukrayna ve Avrupa Birliği, Ukrayna kümes hayvanı eti ihracatçıları için kota artırma anlaşması imzaladı. Yıllık kota 2,5 kat artacak.

Ubr.ua’nın haberine göre, Belge, Ukrayna ile AB arasında öngörülen ortaklık anlaşmaları çerçevesinde Ukrayna Başbakan Yardımcısı Stepan Kubiv tarafından imzalandı.

Böylece, kanatlı eti ve işlenmiş kanatlı eti için yıllık kota 2.5 kat artacak. Değişiklikler her iki tarafın parlamentoları tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Ayrıca bakınız: Ukrayna, AB’ye Tavuk Eti İthalatında 3. Sırada

Ukraynalı çiftçilerin AB ülkelerine olan ihracatını artırmaya devam ettiğini hatırlamak lazım. 22 Temmuz’da dokuz mal grubu için gümrüksüz teslimat sınırları aşıldı. Halihazırda Avrupa’ya yapılan kanatlı eti ihracat kotasının ise % 75’i aşılmıştır.

Ayrıca, 2019 yılının sonuna kadar tarım işçilerinin, önceden belirlenmiş kotaların % 75’ini Avrupa pazarına tedarik etmiş olan kümes hayvanı eti ihracında gümrüksüz “tavana” dayanabilecekleri de bilinmektedir.

2019’un ilk yarısında, Ukrayna tarım ürünlerinin ihracatı 10.3 milyar doları aştı. Bir önceki yılın aynı döneminde 8.7 milyar dolar olmuştu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com