Avrupa şaraplarındaki vergilerin kaldırılması Ukraynalı üreticilere güçlü bir darbe oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Henüz vergiler kaldırılmadan önce bile, son yıllarda Ukrayna’ya şarap ithalat etmek kârlı bir iş iken, verginin kaldırılması onu süper kârlı hale getirecek.

Chateau Chizay şarap şirketinin Başkan Yardımcısı Igor Radomyselskiy Ukrinform’a yaptığı açıklamada “Avrupa şaraplarına uygulanan vergilerin kaldırılması, Ukrayna’daki bağcılık ve şarapçılık için güçlü bir darbe olacak. Yüksek kaliteli Ukrayna şarapları üreticileriyle rekabet etmediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Ama hep birlikte, Avrupa’dan ucuz ve her zaman yüksek kaliteli olmayan şarap ithalatının hakimiyetinden ve hızlı büyümesinden muzdaribiz. Son yıllarda Ukrayna’ya şarap ithal etmek zaten çok kârlı bir iş olmuştu. Vergileri kaldırmak ise onu artık süper kârlı bir iş haline getirecektir. Bu, şarap endüstrisindeki Ukraynalı işletmelerin gelişmesine yatırım yapmak yerine, ithalata yönelecek olanlar nedeniyle Avrupalı ithalatçılar, bağcılar ve şarap üreticilerinin kazanacağı anlamına geliyor.” dedi.

Radomiselskiy, verginin kaldırılmasına diğer ticari engellerin getirilmesinin eşlik etmesi gerektiğini ekledi. “Diğer ülkelerden çok sayıda araç ve tecrübe örneği var. Geçen yıl Ukrayna’nın güneyindeki bağcılar duruma dikkat çekmek için birkaç ton üzümü çöpe attıklarına dair haberler oldu. Birçok insanın refahını etkileyen ekonomik zincirin çöküşü sonrasında, şimdi tüm bir endüstrinin olası kaybından bahsediyoruz.“dedi.

Radomyselskiy’ye göre, Chateau Chizay’ın Transcarpathian şarapları halihazırda ABD, İngiltere, Danimarka, Japonya, İsrail, Kanada’ya ihraç ediliyor. “Sürekli olarak çeşitli bürokratik ve ekonomik engellerle karşı karşıyayız. Avrupa Birliği’ne şarap ihraç etmek için, her bir sınır geçişinde her bir şarap markası için, 100 eurodan fazla değerde bir laboratuvar sertifikası almanız ve analiz için 7 şişe vermeniz gerekiyor. Aynı zamanda, herhangi bir şarabın ithalatı sözkonusu olduğunda, Ukrayna, diğer ülkelerle, özellikle de kendi şaraplarının üretildiği ülkelerle karşılaştırıldığında en kolay ülkelerden biri olarak kaldı.” dedi.

Şirket şu anda hem Ukrayna’da hem de yurtdışında pazar segmentini genişletmek için üzümlerin ve şarapların kalitesi üzerinde araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ediyor.

Şarap yapım şirketi Chateau Chizay, 1995 yılında Beregovo’da kuruldu. Transcarpathia’nın üç ilçesinde 272 hektar üzüm bağına sahip olup, sadece kendi hasadından şarap üretmektedir. Yılda yaklaşık 1.3 milyon şişe şarap üretiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com