Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya sınırların açılmasını tavsiye etme kararını onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Konseyi, AB üye ülkelerinin büyükelçilerinin, koronavirüs pandemisi nedeniyle AB’ye seyahatlere getirilen kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılabileceği ülkeler listesine Ukrayna’nın dahil edilmesini önermeye karar verdiğini doğruladı.

Avrupa kurumunun basın servisinden yapılan açıklamada “Gerçekten de ilgili kararın bugün büyükelçiler tarafından verildiğini teyit edebilirim. Hafta sonuna kadar yazılı olarak resmileşecek.” denildi.

AB’ye seyahatin tavsiye edildiği ülkelerin listesi iki haftada bir gözden geçirilmekte ve duruma göre güncellenmektedir. Daha önce, Ermenistan, Moldova ve Azerbaycan bu listeye dahil edildi.

Bildirildiği gibi, 30 Haziran 2020’de Avrupa Konseyi, AB’ye turistik seyahatlerde geçici kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasına ilişkin bir tavsiyeyi onayladı. Bu tavsiye, Üye Devletlerin dış ülkelerden seyahat kısıtlamalarını kaldırabilecekleri ülkelerin ilk listesini içeriyordu.

20 Mayıs’ta Avrupa Konseyi, aşı kampanyalarında değişiklik yapılmasına, aşılanmış kişiler için belirli istisnalar getirilmesine ve üçüncü ülkeler için kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin kriterlerin hafifletilmesine yönelik bir tavsiyeyi onayladı. Aynı zamanda, değişiklikler, yeni bir varyantın ortaya çıkmasına veya üçüncü bir ülkedeki durumun kötüye gitmesine hızlı bir şekilde yanıt verilmesini sağlayan bir acil durum frenleme mekanizması kurarak yeni türlerle ilişkili olası riskleri de hesaba katmaktadır.

Avrupa Konseyi’nin tavsiyesi yasal olarak bağlayıcı bir belge değildir. Üye devletlerin yetkilileri, bunların kararlarını kendileri vermektedir.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com