Avrupa Birliği ile Ukrayna arasındaki ticaret 40 milyar euro oldu.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2018 yılında, Ukrayna ile AB arasındaki ticaret % 9 artarken, AB’nin toplam Ukrayna ihracatındaki payı % 42 oldu.

Bu rakamlar Avrupa Komisyonu’nun Ukrayna dahil olmak üzere 62 ortak ülke ile imzaladığı en büyük 35 ticaret anlaşmasının uygulanması hakkındaki üçüncü yıllık raporunda belirtilmektedir.

Raporda, “2018’deki ikili ticaret cirosu, 2017’ye göre % 9 artışla 40 milyar euroya ulaştı. AB, 4 milyar euro ile Ukrayna’ya ticaret fazlası vermektedir.” denildi.

Geçen yıl boyunca, Ukrayna’nın AB ile Serbest Ticaret Anlaşmasının bazı sektörlerde uygulanmasında ilerleme kaydettiği belirtilmektedir. AB, özellikle yeni kamu ihale yasasını memnuniyetle karşılamaktadır.

Bakınız: AB Komisyonu’ndan Ukrayna meyve ve sebze ihracatına izin

Düzenleyici reform ve AB standartlarına uyum konusunda olumlu dinamikler de mevcut olup, gümrük ve gıda sağlığı standartlarının gümrük işbirliği ve ticaretin kolaylaştırılması alanlarında uyarlanması konusunda çalışmalar devam etmektedir.

Aynı zamanda, Avrupa Komisyonu, Ukrayna’nın fikri mülkiyet haklarının korunmasını güçlendirmesi ve uluslararası standartlara uygun yasaları kabul etmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa devlet yardımları kurallarına uymak da gereklidir.

Raporda, “AB, Ukrayna’nın 2018’de kabul ettiği Yeni Katma Değer Vergisi Kanunu’nda olduğu gibi kanola ve soya ihracatında katma değer vergisinin geri ödenmesini yasaklayan bir dizi ticari bileşeni izlemeye ve tartışmaya devam ediyor.” denildi.

Kaynak: epravda.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com