Aselsan Ukrayna’da, telsiz istasyonlarının montaj hattını açtı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna ve Türkiye, askeri teknik alanda işbirliğini genişletiyor; bunlardan biri de Türk firması Aselsan’ın telsiz istasyonlarının Ukrayna’da montaj hattının açılması oldu.

Lb.ua’nın haberine göre,  Türk telsiz istasyonlarının montaj hattının resmi açılışı 10 Ekim’de Aselsan ve Ukrayna tarafının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Aselsan’ın montaj hattı, Ukrayna Savunma Bakanlığı ile bir sözleşme kapsamında satın alınan telsiz istasyonlarını üretecek. Bunlar VRC-9661 (10 W ve 50 W), taşınabilir telsiz istasyonu PRC-9651 (5 W) ve askeri telsiz istasyonu PRC-5712 (125 mW).

2017 yılında Aselsan VHF telsizleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde yapılan karşılaştırmalı testleri geçmişti. Radyo istasyonlarının tedarikine ilişkin bazı ilave anlaşmalara ek olarak, modern yazılım ve teknolojilerini sağlayan bir mahsup anlaşması da imzalandı.

Bakınız: Aselsan’dan Ukrayna’ya 6 milyon dolarlık askeri haberleşme sistemi

Haberleşme birliklerinin komutanı, Korgeneral Vladimir Rapko’nun belirttiğine göre, Türk ortaklar dört ana şartı yerine getirdi: Kalite, fiyat, Ukrayna’da üretim ve Ukrayna yetkili makamları tarafından iletilen özel geliştirmeler.

Korgeneral “Uzun süreli ihtiyaçlarımız için telsiz istasyonlarını seçtik. İki istasyonu karşılaştırdık: Amerikan ve Türk. Her ikisi de gereksinimlerimizi karşıladı. Bu radyo istasyonları, Rusya Federasyonu radyo elektronik birimlerinin kuvvetleri tarafından engellenemiyor. Rusya Federasyonu, elektronik savaş konusunda çok ileri gitti, ancak bu radyo istasyonlarını aşamıyor. Ek olarak, düşmanın görüşmelerimizi dinleyememesi için şifreleme mevcut. Ayrıca bu istasyonlar NATO standartlarına uymaktadır.” dedi.

2019 yılında Aselsan ile Ukrayna ordu mensubu ve mühendisleri ile birlikte silahlı kuvvetlerde iletişim sistemlerinin iyileştirilmesine yönelik bir takım projeler başladı. Bu projelerden biri, Aselsan tarafından DMR (Dijital Mobil Radyo) modunun iletişim tesislerine entegrasyonuydu. Bu mod, radyo şebekesinin dinlemesine karşı gelişmiş bir koruma sağlamaktadır.

Bakınız: Ukrayna Ordusu Tanklarında ASELSAN Telsizleri

Krut Kahramanları Askeri Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Enstitüsü başkanı Albay Evgeni Stepanenko ise şunları vurguladı: “Dijital radyo istasyonlarının, 2014 yılında savaşmaya başladığımız analog istasyonlara kıyasla kesinlikle bir avantajı var. Aselsan telsiz istasyonları Amerikalıların istasyonlarından daha düşük değil, ancak çok daha iyi bir fiyatı var, üstelik burada Ukrayna’da monte edilecekler. Operasyonları planlarken ve savaş alanında ihtiyaç olan tüm gereksinimleri tamamen sağlamaktadır. Zaman hepimize ne kadar güvenilir olduklarını gösterecek” dedi.

Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, hattın açılışına katılan kişilere hitaben: “Ukrayna ve Türkiye stratejik ortaklar. Başkanlık Stratejik Konseyi’ni oluşturduk. İşbirliğimizin son zamanlarda geliştiği alanlardan birisi de savunma. Cumhurbaşkanı Zelenskiy tarafından Türkiye’ye ziyareti sırasında Baykar ile de bir anlaşma imzaladı.Ortak projelere devam edeceğiz.” dedi.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com