Arz azalırken fiyatlar yükseliyor. Ukrayna’da ikincil emlak piyasasında neler oluyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
daire-satınalma

İşgal altındaki Herson bölgesinde ev satın alma talebi tamamen ortadan kalkarken, fiyatlar en hızlı Sumi ve Lviv bölgelerinde artıyor.

Ukrayna’nın bazı bölgelerinde ikincil konut metrekare fiyatlarındaki hızlı artışın yanısıra, emlak piyasasında da aynı zamanda konut satın alma ve arz talebinde bir düşüş kaydediliyor.

Ukrayna’da döviz piyasasındaki kurallar değişti: NBU açıklaması

Sumi bölgesinde fiyat %122 artarken, Lviv bölgesinde %64, Ivano-Frankivsk bölgesinde %58, Kiev bölgesinde fiyatlar %55 arttı. Ayrıca Zaporoje ve Dnepropetrovsk bölgelerinde fiyatlar %50’den fazla arttı. Sadece Harkov bölgesinde fiyatlar % 33 gibi gözle görülür şekilde düştü.

Aynı zamanda, ikincil konut alımına yönelik talepte de bazı bölgelerde keskin düşüş kaydedildi. Herson bölgesinde %100, Nikolayev bölgesinde %94, Harkov bölgesinde %91, Odessa ve Zaporoje bölgelerinde ise %86 oranında azaldı.

“İkinci el” arz endeksinde de düşüş var. En az Dnipropetrovsk bölgesinde oldu ve arz % 2 düştü. Bunu % 25 ile Kiev ve %26 ile Zakarpatya bölgeleri takip etmektedir. Arz en çok % 92 ile Kirovograd bölgesinde düşerken, sonrasında Jitomir bölgesinde %86, Nikolayev bölgesinde %85 azaldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com