Arkeologlar Odessa’da Hacıbey Kalesi’nin kalıntılarını arıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Odessa’da Potemkin Merdivenleri’nin hemen üst kısmında yer alan Primorskiy Bulvarı üzerinde Hacıbey Kalesi’nin kalıntılarını arayan arkeologlar Osmanlı, antik ve İskit döneminden seramik parçaları buldu.

Фото: Думская

Dumskaya‘nın verdiği habere göre, güney Ukrayna Pedagoji Üniversitesi Ukrayna Tarih Bölümü Başkanı Andrey Krasnozhon‘un girişimiyle 2018 yılında gerçekleştirilen bulvarın georadar araştırması sayesinde kalenin yerini belirlemek mümkün oldu.Yakın zamanda Avrupa Dayanışması’ndan bölge konseyinin bir üyesi de araştırmacıları maddi destek sağladı.

Krasnozhon “Kalenin burada olduğunu kesin olarak teyit edebilirsek, o zaman neredeyse 200 yıllık anlaşmazlığa bir son verebiliriz” dedi. Tarihçiler, nerede olabileceğine dair yaklaşık 15 versiyon ileri sürdüler. Ek olarak, araştırmamız bu tahkimatın inşa edildiği dönemin belirlenmesine de yardımcı olmacaktır. Kale Litvanyalılar tarafından inşa edilmişse, bu bir seviye, eğer Türkler tarafından inşa edilmişse başka bir seviye. Her halükarda bu, şehrimiz için son derece önemli bir iştir.” dedi.

Arkeoloji Enstitüsü’nde araştırma grubu başkanı Svetlana Ivanova, .“Bir yıl önce izin talebinde bulunduk ve tüm bu zaman boyunca farklı örnekler oldu: Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıklarını Koruma Dairesi, belediye başkanlığının diğer bölümleri ve bölgesel devlet idaresi işin içindeydi. ilginç buluntular çıkarsa, şehir yetkilileriyle yapılan bir anlaşma uyarınca, bulvarın başka bir kısmın bulunan antik yerleşim kalıntılarında olduğu gibi kazı alanının müze haline getirilmesi mümkündür.” dedi.

Arkeologlar kaldırım döşemelerini kaldırdıktan sonra beton bir tabakaya rastladılar. Şimdi beton tabakayı kaldıracak özel bir kazının bitmesini bekliyorlar, ardından asıl kazıya başlamak mümkün olacak. Georadar araştırmasına göre buluntuların derinliği 205 cm’dir.

Araştırma 15 Aralık’a kadar sürecek, ancak bilim adamları sonucu ilk hafta içinde alacaklarını umuyorlar.

Kazı başkanlarından biri olan Tarih Bilimleri Doktoru Andrey Krasnozhon, “Amfora parçaları bulundu ve bence M.Ö. 6. Yüzyıla ait. Ayrıca İskit veya Trakya kalıplı seramik parçaları da bulduk.” diye açıklamada bulundu.

Türklere ait pahalı seramiklerden parçaları da bulduklarını da sözlerine ekledi.

Arkeologlar, halihazırda iki metrelik bir katmanın üstesinden geldiklerini ve bunun altında Hacıbey Kalesi’nin kalıntılarının bulunması gerektiğini belirtiyor.

Krasnozhon, dikey stratigrafinin, modern şehrin kurucularından Franz de Vollan tarafından inşa edilen bir topçu bataryası olan surların kalıntılarını zaten gösterdiğini söylüyor. Ona göre, surların hemen altında, 1789’da yıkılan Hacıbey Kalesi’nin kalıntıları var.

  • 26 Kasım’da Odessa’nın merkezindeki Primorskiy Bulvarı’nda antik Hacıbey Kalesi’nin kazıları başladı. 15. yüzyılın başında kurulduğu ve 1789’da Joseph de Ribas tarafından şehrin alındığı ve ardından modern şehrin tarihi başladığına inanılıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com