Arakhamia: Zelenskiy-Putin görüşmesi Türkiye’de yapılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Erdoğan, Putin ve Zelenskiy'i görüşmeleri için Türkiye'ye davet etti

Rusya ile görüşmelerde bulunan Ukrayna heyetinin başkanı, Halkın Hizmetkarı Partisi’nin başkanı David Arakhamia, Rusya’nın genel olarak Ukrayna tarafından önerilen anlaşma şartlarını kabul etmeye hazır olduğuna inanıyor.

Arakhamia telefonla katıldığı bir programda “Ukrayna’nın tutumunu İstanbul’da açıkladık. Prensipte Rusya Federasyonu resmi cevabını verdi, bizim önerdiğimiz Kırım meselesi dışında bu pozisyonu kabul ettikleri yönünde. Resmi onay bekliyor, yani yazılı olarak.” dedi.

AB, Ukrayna’yı Avrupa Birliği üyeliği adayı olarak tanımayı planlıyor

Rusya Federasyonu’nun teklifleri sözlü olarak kabul ettiği sonucuna varan Arakhamia, tarafların anlaşmaların yasal olarak resmileştirilmesi üzerinde çalışacaklarını belirtti.

David Arakhamia, Zelenskiy ile Putin arasındaki görüşmenin yeri ve tarihinin halâ bilinmediğini söyleyerekher iki ülke liderinin Türkiye’de bir araya gelebileceğini itiraf etti ve “En önemli nokta şu: Taslak belgelerin iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında istişarelerde bulunmak için yeterince hazırlandığını doğruladılar.” dedi.

Şimdi görev, belgenin kendisinin değil, daha önce değinilen konuların son aşamasını hızla çözmek ve cumhurbaşkanlarının olası bir toplantısını hazırlamak olduğunu da belirten Arakhamia “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem bizi hem de Putin’i aradı ve iddiaya göre bir toplantı düzenlemeye hazır olduklarını da doğruladı. Ne tarihi ne de yeri henüz bilinmiyor, ancak Türkiye’de olması kuvvetle muhtemel. İstanbul’da veya Ankara’da” dedi.

Ona göre Ukrayna, Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşmasının garantörü olarak hareket edebilecek birçok ülke ile müzakere ediyor. Böyle bir garantör ülkenin Çin olabileceğine değinen Arakhamia “Çin ile müzakerelerin durumu, bize yardım eden diğer ülkelerle karşılaştırıldığında muhtemelen daha az hazır. Onlarla günde iki kez temas halindeyiz, ancak Çin ile giderek daha da zorlaşıyor. Çin’in sonunda katılacağını düşünüyorum.” dedi.

Çin lideri Xi Jinping’in Ukrayna’ya barışın gelmesi için maksimum koşulları sağlama ihtiyacı hakkında bir açıklama yaptığını kaydeden Ukrayna heyetinin başkanı, “Yani diplomatik bir dilde aldırmadıkları söylendi” dedi.

Gostomel havaalanında Rus ordusunun işgalinden sonra geride kalanlar (video)

Böyle bir anlaşma imzalanırsa, bir sonraki görev Ukrayna Anayasasını blok dışı, tarafsız statüyle ilgili olarak değiştirmek olacak. Bu konuda karar vermek ise politikacılara değil, halka kalmış olduğunu vurguladı. Ayrıca, Rus tarafının ilk başta bu kurala çok aktif bir şekilde karşı çıktığını, ancak daha sonra durumdan çıkmanın tek yolunun bu olduğunu kabul ettiğini de sözlerine ekleyen Arakhamia “Halk bu yolu seçmezse, bu anlaşmanın nihai yasal gücü olmayacağı anlamına gelir. Sonra yeni müzakerelere döneceğiz ve sonra bunu başka bir şekilde çözeceğiz” dedi.

Arakhamia, yasaya göre, savaş durumunda ve olağanüstü hal koşullarında Ukrayna’da genel referandum düzenlemenin imkansız olduğunu hatırlattı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com