Apple sonunda resmi olarak Ukrayna’da. iPhone daha ucuz olur mu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Apple, Ukrayna’daki temsilciliğini Apple Ukraine LLC olark 15 Nisan’da tescil ettirdi. Peki Ukraynalılar Apple ürünlerde daha ucuz fiyat etiketlerini bekliyorlar mı?

Apple iPhone 11

Birleşik Tüzel Kişiler Devlet Kayıtları verilerine göre, Ukrayna’da Apple 15 Nisan’da tescil edildi. Ana faaliyet alanı bilgisayarların, donanım ve yazılımların toptan satışıdır, ancak diğer faaliyetlerin listesi ayrıca elektronik ve telekomünikasyon ekipmanlarının toptan ticareti, perakende, depolama, bilgisayar programlama ve çok daha fazlasını içermektedir. Ancak, Apple henüz Ukrayna’da çalışma planlarını açıklamadı. Bu nedenle, bugün dünyada beş yüzden fazla olan Apple ürünleri satan resmi mağazaların görünüp görünmeyeceği net değildir.

Apple ürünleri nasıl satılacak?

Bununla birlikte, Apple’ın kendi satış noktalarına sahip olmayacağı tahmin edilebilir. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi, bu, Ukrayna gümrüklerinin bir eleğinden sızan ve resmi satışlara önemli ölçüde müdahale eden Apple ürünlerinin gri ithalatıdır.

İkincisi, Apple zaten satış kanalları kurdu: Kıbrıs’ta merkezi ve 24 ülkede ofisleri olan ASBIS Group uluslararası holdinginin bir parçası olan resmi yetkili ASBIS-Ukraine aracılığıyla ürünlerini Ukrayna’da satmaktadır. Bu holding şirketi sadece Apple’ın değil, AMD, Dell EMC, HPE, IBM, Intel, Lenovo, Microsoft, Samsung, Seagate, Toshiba ve diğerlerinin ürünlerini de satıyor. Aynı zamanda, ASBIS-Ukrayna kendi başına ürün satmayıp, yetkili satıcılarla ve elektronik zincir mağazalarla çalışmaktadır.

Rekabet umutları

Bu yılın başında, Ukrayna’da mevzuatta değişiklik oldu. Verkhovna Rada’nın “paralel ithalatı” fiilen yasallaştıran 1230 sayılı tasarıyı kabul etmesi önemlidir; Ukraynalı perakende zincirleri üreticileriyle birlikte eş zamanlı olarak gümrük ücretlerini ödeyerek Ukrayna’ya ithalat fırsatı elde etti ve Ukrayna perakende zincirleri uzun zamandır bu şekilde çalışıyor. Sadece elektronik ürünleri satanlar değil, aynı zamanda yiyecek satanlar da bu yolu uyguluyor. Bu kanunun kabul edilmesinden önce, perakendecilerin sadece resmi distribütörlerden mal alması gerekiyordu, aksi takdirde üreticilerin fikri mülkiyet haklarını ihlal ediyorlardı.

Bu nedenle, Ukrayna gümrükleri ithalatçıların bu şirketin fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğinden şüphelenerek Apple telefonlarını ve tabletlerin girişini sınırda periyodik olarak “yavaşlattı”. Ayrıca, mevzuata uygun olarak ticari markasının fikri mülkiyet hakları Gümrük Siciline tescil edilmiştir.

Yasa kabul edildikten sonra, Ukrayna gümrükleri, fikri mülkiyet haklarını korumaya yönelik tedbirlerin, telif hakkı sahibinin rızasıyla üretilen orijinal mallar için geçerli olmadığını belirlediğinden, taklitçilik, “gri” ithalat ve kaçakçılık ile mücadele etmeye odaklanmalı ve paralel ithalatları engellemedi. Ancak, avukatlar bu kanunun kabul edilmesinden sonra bile, Gümrük Hizmetinin bazen malların orijinalliğini kontrol etmek için diğer distribütörler tarafından satın alınan malları ithal etmek için, resmi distribütörlerden talepte bulunduğunu belirtti. Bu nedenle, onların görüşüne göre, Ukrayna mevzuatında ticari marka haklarının tükenmesi ilkesini sabitleyerek, ithalat alanını geliştirmeye devam etmek gerekmektedir. Bu, bir ürün dünyanın herhangi bir ülkesinde pazara girmişse, telif hakkı sahibi yalnızca daha fazla satı kanalını kontrol etme hakkını ve dolayısıyla tek başına fiyat oluşturma hakkını kaybeder. Verkhovna Rada’nın bu yılın Şubat ayında ilk okumada kabul ettiği, ancak ikinci okumaya ulaşamadığı 2255 sayılı tasarı bu sorunu çözecekti.

Rada, ticari marka haklarının tükenme ilkesini uygulamaya koyarsa, ilgili tüm perakende zincirleri iPhone’u Ukrayna’ya ithal edebilecek ve pazar ne kadar genişse fiyat o kadar düşük olacaktır.

Peki ya Apple ürünleri fiyatları?

Kullanıcıları tarafından her zaman iyi bilinen şey, Ukrayna’dan daha ucuza satın almaktansa yurtdışından almak her zaman daha ucuzdu. Bununla birlikte, bugün Apple ürünlerinin fiyatları, örneğin Polonya’da, Ukrayna’daki ile aynıdır . Bu nedenle, bugün iPhone’yi daha ucuz satın almanın tek yolu, geleneksel olarak en ucuz olduğu ABD’de gitmektir. Örneğin, ABD’nin Nisan ayı ortasında piyasaya sürülen yeni iPhone SE’nin fiyatı 399$ iken Polonya’da 550 $, Çek Cumhuriyeti’nde 524 $ ve Ukrayna’da – 556 $.

Bu nedenle, yakın gelecekte Ukraynalılar “MacBook” ve “iPhone” fiyatlarında önemli bir düşüş beklentisine girmemelidir. Her ne kadar resmi olsa da, küresel devin Ukrayna’ya girişi, Ukrayna’da iş ortamı ile alakalı herşeyin o kadar da kötü olmadığını gösteren iyi bir işaret.

Kaynak: ukrrudprom.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com