Analistler, Kasım ayının ilk haftasında dolar kurunda artış tahmin ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kasım ayının ilk haftasında doların Ukrayna ulusal para birimi grivna karşısında ılımlı bir şekilde yükselmesi bekleniyor.

Dolar elde

Analistlere göre Anayasa Mahkemesinin yolsuzlukla mücadele mevzuatı hakkındaki kararları da etken olmak üzere grivna baskı altındadır.

Ukrayna Yatırım Sermayesi grubunun kıdemli finansal analisti Taras Kotovich, yaptığı açıklamada bu hafta dolar kurunun 28.5 grivna sınırını aşarak ay sonuna kadar 28.5-29 grivna aralığında dalgalanacağını belirtti.

Bununla birlikte, Kasım ayının ikinci haftasından itibaren grivna, üç aylık ve aylık vergileri ödemek üzere ihracatçılar ve diğer kuruluşlar tarafından döviz satışı yoluyla ek destek almaya başlayacağını belirten Kotovich “Ekim ayında grivna döviz kuru çoğunlukla sabit kalırken, dolar kuru 28.3 UAH ‘ın biraz üzerinde, ayın son günlerinde ise 28.5 UAH’a yaklaştı. Kasım ayında grivnada ilk hafta zayıflamaya devam etmesini ve ardından 28.5-29 grivna aralığına oturmasını bekliyoruz.” dedi.

Ukrayna Anayasa Mahkemesi’nin yasa dışı zenginleştirme ve elektronik beyannameleri iptal etme kararı nedeniyle Ekim ayının son haftasında döviz piyasasında dalgalanmalar olduğunu vurguladı.

Yılın başından bu yana grivnanın % 20.2 kaybettiğini belirten Kotovich, yılın başından beri en zayıf döneminde olduğunu, özellikle koronavirüs krizinin başlamasıyla birkaç günde hızla zayıflayarak 28 UAH seviyesine geldiğini hatırlattı. NBU’nun yılın başından beri 4.5 milyar dolar satın aldığını ve 3.7 milyar dolar sattığını belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com