Analistler, döviz kurunun yıl sonunda 29-30 UAH seviyesinde olacağını tahmin ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Yatırım Sermayesi şirketi mali analiz departmanı müdürü Aleksander Martinenko Ukrayna grivnasındaki zayıflamanın önümüzdeki yıl da devam edeceğini ve bu yılın sonuna kadar dolar kurunun 29-30 UAH bandında olacağını; 2021 sonunda ise 29.5-30.5 UAH’a ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Döviz öngörüsü Uzmanlar

Güncellenen ekonomik tahminlerin sunumunda “Yıl sonunda 29-30 UAH / USD olmasını bekliyoruz. Gelecek yıl, grivnada kademeli yumuşak zayıflama devam edecek.” dedi.

Birçok analist ve hatta hükümet üyesinin, kurun bütçeyi karşılamaya ve ihracatçıları desteklemeye nasıl yardımcı olması gerektiğini önerdiklerini belirten Martinenko “Buna bağlı olarak, Ukrayna Grivnası’nın daha da zayıflaması için ciddi olumsuz beklentiler oluştu. Ve şimdi, bize göre, döviz kuruna belirli bir ağırlık vererek askıda kalmasına devam ediyorlar.” dedi.

Cari açıkta beklenen büyümenin döviz kuru üzerinde de baskı yaratacağını; buna ek olarak, 2021 yılında Ukrayna Grivnası’nın, Ukrayna’nın ticari pozisyonlarının bozulmasıyla zayıflayacağını; aynı zamanda, uluslararası alacaklılardan gelen fonların ve yatırım akışının döviz kurunu ve ödemeler dengesini destekleyeceğini belirtti.

Ukrayna Yatırım Sermayesi 2020 yılındaki cari açıktaki tahminini 6.2 milyar dolara, yani GSYİH’nın % 4.2’sine yükseltti. Martinenko, ithalat talebindeki düşüş, seyahat kısıtlamaları ve düşük yatırım geliri ödemeleri beklenenden daha güçlüydü, ancak işçi dövizleri oldukça kalıcıydı. 2021 için, cari açığın 3.7 milyar dolar veya GSYİH’nın % 2.4’ü oranına döneceğini tahmin etti.

Önümüzdeki yıl taslak bütçesinde, ortalama yıllık dolar döviz kuru 29.1 UAH olarak hesaplanmıştı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com