Almanya, Fransa ve İtalya liderleri Kiev’de

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile bir dizi önemli konuyu görüşmek için Kiev’de.

Güvenlik endişeleri sebebiyle duyurulmayan gezi, Avrupa Komisyonu’nun birçok Avrupa ülkesine soğukkanlı yaklaşım sergilediği Ukrayna’nın AB adayı statüsüne ilişkin bir tavsiye yayınlamasından bir gün önce gerçekleşecek.

Uluslararası Ukrayna Savunma Lejyonu’nda 55 ülkeden savaşçı görev yapıyor.

Renews’e göre gezinin temel amacı Ukrayna’ya destek göstermek olup, ikinci hedef, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e, her zaman örtüşmeyen ulusal çıkarlardan kaynaklanan tüm nüanslara rağmen, Avrupa Birliği’nin amaç birliğinin şüphe götürmediğine işaret etmektir.

Yayına göre üçüncü hedef, İtalya, Fransa ve Almanya’nın başta ABD olmak üzere müttefiklerine Birliğin kendi stratejik özerkliğine ve Avrupa’yı ortak bir savunma ve sürekli genişleyen bir dış politika konusunda daha da büyük bir entegrasyona yönlendirmeye hazır bir kurucu çekirdeğe sahip olduğunu göstermek istemeleridir.

Ukrayna’daki savaş ve “Putin’in yüzü”:

13 Mayıs 2022’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘i “Putin’in yüzünü kurtarmak” için toprak tavizleri vermeye davet ettiği biliniyordu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Putin’in kendisinin “sihri kurtarmanın” bir yolunu bulması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi. Polonya’nın Ukrayna Büyükelçisi Bartosz Cichocki de Macron’un önerisine şu yorumla tepki gösterdi: “Birinin yüzünün kurtarılması gerektiği yönünde görüşler dile getirildi. O zaman Brandenburg veya Pirenelerden vazgeçsinler.” demişti.

Ukrayna vatandaşlarının yurtdışında iken de pasaport almaları mümkün hale geliyor

12 Haziran 2022’de Çek Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u “Rusya’yı küçük düşürmemek” çağrısı yapmakla eleştirmişti. Diplomat, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Batılı ülkelerin Rusya Federasyonu’nu nasıl algıladıklarının önemli olmadığına dikkat çekti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com