AGİT: Donbass’ta temas hattı boyunca düşmanlıklar şiddetlendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AGİT Ukrayna Özel İzleme Misyonu (ÖİM) Başkanı Yaşar Halit Çevik Donbass’ta ateşkes ihlallerinin sayısı, 27 Temmuz 2020’de ateşkesi güçlendirme tedbirleri yürürlüğe girmeden önce gözlemlenen seviyeyi hala geçmese de, bir dizi rahatsız edici eğilim olduğunu açıkladı.

AGİT: Donbass'ta temas hattı boyunca düşmanlıklar şiddetlendi

Büyükelçi Çevik, AGİT Daimi Konseyi’ne yaptığı video konferans konuşmasında, Misyonun “temas hattı boyunca düşmanlıkların arttığını ve genişlediğini”, ayrıca sivil kayıpların ve sivillerin zarar görmesi veya yok edilmesi vakalarının sayısında bir artış kaydettiğini belirterek “Her kurban, durumu çözmek için siyasi çabaları baltalayan bir şiddet döngüsü yaratarak aileleri ve toplulukları mahvediyor ve gerilimi artırıyor.” dedi.

Misyon başkanı, Misyon’un yardım çabalarının güçlendirilmesine rağmen, bunun tarafların ateşkesi güçlendirecek önlemleri tam olarak uygulamak için gerekli adımları atma taahhüdünün yerini alamayacağını vurgulayarak “Ateşkesi uygulayacak üçüncü taraf bir mekanizma yok” diye vurguladı.

Büyükelçi Çevik, Özel İzleme Misyonu’nun karşılaştığı güçlükler ve rolü ile alakalı olarak da “Bu gelişmelerin arka planına karşı, ÖİM, faaliyetlerini gerçekleştirme kabiliyetinde neredeyse benzeri görülmemiş kısıtlamalar ve engellerle karşı karşıyadır ve bunların çoğu kasıtlı ve amaçlı görünmektedir, Gittikçe artan bu engeller, Misyonun kesinlikle gerekli olduğunda tarafsız bir şekilde kaynak sağlama, çalışma ve raporlama kabiliyetini sınırlıyor. Şu anda, Konseyin gözü ve kulağı olarak ÖİM, özellikle önemli bir rol oynamaktadır.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com