ABD ve Ukrayna Ortak Yapımı “Alpha” Roketi Başarıyla Test Edildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD ve Ukrayna’nın ortak yapımı Alpha roketi ABD’nin Briggs kasabasında yapılan ikinci aşama testlerden de başarıyla geçti.

Teksas merkezli “Firefly Aerospace” adlı özel havacılık şirketi Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda; Dün Firefly, ikinci aşamada uçuş yeterliliği testlerindebaşarıyla ulaştı ve 2019’da Alpha’nın ilk kez fırlatılmasını için gereken hedeflere ulaştı 

Şirketin dikey aşamalı test standında, üst kademenin tamamında 300 saniyelik bir ateşleme testi gerçekleştirildi. Testin uzunluğu, entegre sistemin uçuş görevi süresince çalışabilme yeteneğini başarıyla gösterdiği bildirildi.

Belirtildiği gibi, tüm sistemler test sırasında nominal olarak yapıldı ve test sonrası yapılan inceleme, aşama sistemlerinin gözlemlenebilir bir şekilde herhangi bir problemin olmadığı görüldü ve Alpha roketinin ilk fırlatma işleminin 16 Aralık 2019 tarihinde, Kaliforniya’daki (ABD) Vandenberg hava üssünden gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Firefly Aerospace’ın Austin (Texas, Amerika Birleşik Devletleri) ve Ukrayna’nın Dnipro şehrinde ofisleri bulunan özel bir havacılık şirketidir. Şirketin motor testi ve üretim tesisi Teksas’ta bulunuyor. Dnipro’da ise araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) merkezinde ekipman parçaları geliştiriliyor.

2017 yılında finansal zorluklarla karşılaşan Firefly Aerospace, Noosphere Ventures ve EOS Data Analytics’in kurucusu olan Ukraynalı işadamı Max Polyakov tarafından satın alındı. Alpha’nın gelişimi konusundaki çalışmalar o zamandan beri devam etmektedir. Aynı zamanda şirket, 2021’den itibaren ayda iki kez roket fırlatma işlemini yapmayı planlıyor.

Video izlemek için tıklayın

Kaynak: Ukrinform

Gökberk Kuzgunkaya

Gökberk Kuzgunkaya, 2018 yılında Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olmuştur. Ardından Ukrayna'da Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Türkiye-Ukrayna ilişkileri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. UkrHaber sitesinde haber koordinatörlüğü görevinde bulunmaktadır. İletişim: gokberkkuzgunkaya@gmail.com