ABD ve Avrupa, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığdığını iddia ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Washington Post, kaynaklarına atıfta bulunarak, son haftalarda ABD ve Avrupa’daki yetkililerin Batı 2021 Rusya-Belarus askeri tatbikatlarının ardından Ukrayna sınırında endişe yaratan askeri birikime dikkat çekti.

Gazete “Bölgedeki Rus kuvvetlerinin yenilenen hareketleri, Kremlin’in Ukrayna’ya karşı daha sert bir çizgiyi benimsemesiyle ortaya çıkıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’den başlayarak Rus yetkililer son aylarda söylemlerini tırmandırarak Kiev’in Batılı bağlarına saldırmayı sürdürüyor ve hatta egemenliğini sorguluyor. Putin, NATO askeri altyapısının Ukrayna topraklarındaki herhangi bir genişlemesinin Moskova için bir “kırmızı çizgi” teşkil ettiği konusunda uyarıda bulundu.” diye yazıyor.

Ukraynalılar tarihin en küçük roketini yapıyor

Yayın, son zamanlarda sosyal ağlarda “Rusya’nın güneyinde ve batısında tanklar ve füzeler de dahil olmak üzere büyük miktarda askeri teçhizat taşıyan Rus askeri trenleri ve konvoylarını” gösteren videoların ortaya çıktığını söylüyor.

Gazete, Batı’nın da “Ukrayna askerleri ile Donbass’ın doğusundaki Rus destekli ayrılıkçılar arasındaki çatışmanın yeni bir aşamaya girdiğine” dikkat çektiğini belirtiyor.

Washington Post, bu durumun, Rusya’nın NATO’daki misyonunu askıya almasının ardından Moskova ile NATO arasındaki ilişkilerin gerginleşmesi zemininde geliştiğine dikkat çekiyor.

Ukrayna ve Türkiye, Şubat 2022’de serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı umuyor

Ukrayna ulusal güvenlik ve savunma konseyi sekreteri Aleksey Danilov yaptığı açıklamada, Batı 2021 tatbikatlarının tamamlanmasının ardından Rusya’nın Ukrayna sınırındaki eğitim sahalarında askeri teçhizatın yanı sıra kontrol ve iletişim merkezlerini bıraktığını söyledi.

Danilov, Ukrayna sınırı çevresinde konuşlandırılan Rus birliklerinin sayısının Kırım’da konuşlanan on binlercesi hariç 80 bin ila 90 bin arasında olduğunu tahmin ediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com