ABD, Ukrayna’daki Rus suçlarının kanıtlarını toplamak için program başlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ABD, Ukrayna'daki Rus suçlarının kanıtlarını toplamak için program başlattı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçları ve diğer vahşetlerine ilişkin kanıtları toplamak, analiz etmek ve bunlara geniş erişim sağlamak Çatışma Gözlemevi’nin kurulduğunu duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı basın açıklamasına göre, Çatışma Gözlemev (Conflict Observatory), bir coğrafi bilgi sistemleri şirketi olan Esri, Yale Beşeri Bilimler Araştırma Laboratuvarı, Smithsonian Cultural Rescue Initiative ve PlanetScape Ai arasındaki ortak bir proje olarak hazırlandı.

Azovstal, Ukrayna ve küresel ekonomi için ne anlama geliyor?

Açık kaynaklardan kanıtların belgelenmesini, doğrulanmasını ve yayılmasını içeren proje ile ilgili olarak “Çatışma Gözlemevi, uydu görüntüleri ve sosyal medya bilgileri de dahil olmak üzere, kamuya açık ve ticari olarak mevcut bilgileri, mevcut ve gelecekteki gelecekteki sivil ve ilgili yargı alanlarında ceza davaları ile hesap verebilirlik mekanizmalarında kullanılmak üzere uluslararası yasal standartlara uygun olarak analiz edecek ve sürdürecektir. Çevrimiçi platform, Rusya’nın dezenformasyon çabalarını çürütmeye yardımcı olmak ve suistimallere ışık tutmak için Çatışma Gözlemevi belgelerini açıkça yayınlayacak.” denildi.

Programın, Avrupa Demokratik Dayanıklılık Girişimi’nden (EDRI) gelecek fonlarla birlikte 6 milyon dolarlık bir başlangıç yatırımıyla oluşturulduğu belirtildi.

Mart ayında Beyaz Saray, Ukrayna’da ve bölgede demokratik dayanıklılık oluşturmak, yolsuzlukla mücadele çabalarını ilerletmek ve insan haklarını geliştirmek için EDRI’ye en az 320 milyon dolar verdiğini duyurdu.

Raporlar ve analizler ConflictObservatory.org web sitesinde sunulacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com