ABD, AB ve Ukrayna delegasyonu işgal altındaki Kırım’daki baskıyı kınadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna delegasyonları AGİT Daimi Konseyi’nin Perşembe günü yaptığı toplantıda, Rus işgali altındaki Kırım’daki zulmü ve siyasi baskıyı kınayarak yasadışı olarak tutuklu bulunan tüm mahkumların serbest bırakılmasını istedi.

ABD’deki AGİT Misyonunun siyasi danışmanı Gregory Makris “Kırım’da, diğer etnik ve dini azınlıklara mensup üyelerin yanı sıra işgale karşı çıkanların sürekli olarak siyasi baskı, taciz, tutuklama ve hapse maruz kalmaktadırlar. 80’den fazla Ukraynalı politik sebeplerle gözaltında. Kırım Tatar Kaynak Merkezi’nden çıkan yakın tarihli bir raporda 2019’da tutuklamalarda bir artış var adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir şeklinde bildirilmiştir.” dedi.

Amerikan tarafınca hazırlanan bir raporda, Rus mahkemelerinin 12- Kasım’da 7-19 yaşlarında altı Kırım Tatarı, Rusya’da yasak, ancak Ukrayna’da yasal bir islam organizasyonu üye oldukları gerekçesiyle terör suçlamasıyla yargılandığını bildirdi. Suçlular arasında Uluslararası Af Örgütü’nün bir vicdan esiri olduğunu ilan ettiği Emir Hüseyin Kuku da vardı.

Bakınız: Rus insan hakları aktivistleri, Kırım Tatarlarına yapılan zulme bir son verilmesini talep ediyor

Amerikalı diplomat, “Bir kez daha, Rusya’yı tüm Ukraynalı siyasi mahkumları serbest bırakmaya ve Kırım işgaline katılmayanlara zulmettiği acımasız kampanyasını durdurmaya çağırıyoruz.” dedi.

12 Kasım’da Rostov mahkemesi tarafından kabul edilen 6 Kırım Tatarının kararına ilişkin ciddi endişe, Avrupa Birliği tarafından da dile getirildi.

AB temsilcisi “Bu, Kırım Tatar toplumu temsilcileri ve kendi kendini yöneten meclis organına yapılan tehditler, tacizler, göz korkutma ve yasadışı olarak aramaların örnekleridir. Avrupa Birliği’nin Rusya’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde ve Sevastopol kentinde insan haklarını ve temel özgürlükleri görmezden gelip ihlal etmeye devam ettiğini söylediğini’ ifade etti.

Ukrayna’nın Viyana’daki uluslararası kuruluşlardaki daimi temsilcisi olan Yevgeni Tsimbalyuk, yasadışı olarak işgal edilen Kırım’da, Rusların “Kırım Tatarları ve Ukraynalılara karşı organize olarak acımasız zulmünü sürdürdüklerini” vurguladı.

Ukraynalı diplomat, “Din özgürlüğünü kullanmak veya işgal makamlarının politikalarına ilişkin anlaşmazlıklarını ifade ettikleri için düzinelerce insan uzun hapis cezaları alıyorlar. Rusya ulusal yasalarını Ukrayna’nın işgal altındaki bölgelerinde uygulayarak uluslararası insani hukuku ihlal etmeye devam ediyor” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com