ABD, AB ve NATO temsilcilerinin müdahalesi SBU’nun etkinliğini düşürüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Muhalefet Platformu – Yaşam İçin” Partisi milletvekili Anatoliy Burmiç Birleşik Devletler, Avrupa Birliği ve NATO temsilcilerinin Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) reformuna müdahale etme girişimlerinin, SBU’nun etkinliğini azalttığı ve devletin savunmasızlığına yol açtığı için kabul edilemez olduğunu söyledi.

Anatoliy Burmiç

Anatoliy Burmiç “Şu anda, Ukrayna Güvenlik Teşkilatı’nda reform yapılmasına ilişkin 3196 sayılı yasa tasarısının ilk değerlendirmesi için Verkhovna Rada oturumunda görüşülmek üzere hazırlık çalışma grubunun görevi sona eriyor. Eylül ayı başında SBU ile birlikte çalışma grubu, Anayasa ve Yasanın gerekliliklerini tam olarak karşılayan bu yasa tasarısının metnini hazırladı. Ukrayna’nın ulusal güvenliği, diğer yasalar, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin tecrübesi, Ukrayna’daki mevcut durum ve genel olarak sağduyu. Uzmanların ve grupların tüm istekleri olabildiğince dikkate alındı ve tasarı, Verkhovna Rada’da gerekli sayıda oyu alabildi. Ancak, neye dayanarak belli değil. Mektup,yeni tartışmalara yol açabilir ve yasanın kabulünü süresiz olarak reddedebilir.” diye uyarıda bulundu.

Ukrayna özel servisi reformuna imzacıların katılımını, hiçbir belgenin veya yazılı anlaşmanın sağlamadığını vurgulayan Burmiç “Şahsen, bir Ukrayna Milletvekili olarak, bu mektubu egemen bir devletin yasama sürecine baskı ve şantaj unsurları ile müdahale olarak görüyorum. Ukrayna Güvenlik Servisi’nin yabancı özel hizmetlerin yolsuzlukla ve organize suçla mücadele kanalındaki yıkıcı faaliyetlerini tespit etme yönünün ortadan kaldırılması savunmasızlığa ve zayıflamaya yol açacaktır. Ülkenin egemenliği. Bildiğiniz gibi, ajanların Ukrayna vatandaşları arasından işe alınması süreci, kural olarak, yolsuzluğa bulaşmış yetkililer ve devletlerarası örgütlü suç teşkilatlarının temsilcileri arasında gerçekleştirilmemektedir.” dedi.

Mektubun imzacıları tarafından önerilen askeri statüden sivil statüye geçiş anayasaya aykırıdır ve özel hizmet çalışmalarının açıklığına; mevcut iç ve dış çatışmaların olduğu mevcut koşullarda SBU’nun etkinliğinde bir azalmaya yol açacaktır.

Anatoliy Burmiç, “SBU reformu vizyonumuzu ve ülkenin güvenlik sistemindeki bu ana organın Ukrayna’nın egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için etkili bir kaldıraca dönüştürülmesini savunacağız. Bunun için, Rada’ya 3080 Nolu SBU reformuyla ilgili başka bir yasa tasarısı sunduk,” diye özetledi.

Kaynak: 112.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com