AB, yedi yıl içinde Ukrayna için 7 milyar Euro’ya kadar yatırımı harekete geçirmeyi umuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, üç bölge için bir ekonomik yatırım planı benimsemiştir: Doğu Ortaklığı, Batı Balkanlar ve Güney Komşuları. Ukrayna için, yedi yıl içerisinde 7 milyar Euro’yu bulan yatırımları harekete geçmeyi umuyor.

Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü CEO Yardımcısı Katarina Maternova tarafından “Bizim açımızdan, odak daha çok yatırım olacak, yatırımları desteklemek için yeni bir aracımız var: riskten arındırma aracı. Bunlar Avrupa Komisyonu’ndan Ukrayna’nın da dahil olduğu ortak ülkelerde uluslararası finans kurumlarımıza-ortaklarımıza yatırım risklerini azaltmak için verilen garantilerdir. Cumhurbaşkanımız, yedi yıllık bir süre içinde yatırımlar için Ukrayna’ya 7 milyar Euro’ya kadar seferber etmeyi umduğumuzu açıkladı.” dedi.

Maternova, bunun büyük bir kısmının Yeşil Geçişe yönlendirileceğini, büyük bir kısmının dijital geçişe, altyapı yenilemeye gideceğini ve birçoğunun da küçük ve orta ölçekli işletmeler için finansmana erişime yönlendirilmesinin planlandığını açıkladı. Maternova’ya göre, bu zaten bu çalışmalar var, ancak bu plan önümüzdeki yedi yıl.

Rusya, Ocak sonunda Ukrayna’ya saldırmaya hazırlanıyor

Avrupa Komisyonu temsilcisi, Ukrayna’nın şimdiye kadar kullanabileceğinden çok daha büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu ve şimdi yabancı yatırımcıları çekmek için eskisinden çok daha fazla fırsat olduğunu kaydederek “Bilgi ve know-how, yeni iş uygulamaları ve Avrupa üretim zincirinde ülkeye bir bağlantı noktasına dönüştürecek fırsatları getirecek şeffaf özelleştirme için çok daha fazla potansiyel var. Ve daha iyisini yapmanız gereken alanlardan biri de kamu yönetimi, kurumsal yönetim, adalet, iş ortamının öngörülebilirliğidir. Yine iyileştirmeler oldu, ancak Ukrayna’nın olması gereken yerde olduğunu düşünmüyorum: yatırımcı duyarlılığını değiştirmek ve yatırım çekmek için çalışmamız gerekecek.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com