AB ve Ukrayna, STA’nın güncellenmesi çalışmalarını hızlandıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Warghei, Avrupa Birliği ve Ukrayna’nın gelecek yıl AB ile Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşmasını yenilemek için çalışmalarını hızlandırma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Warghei “Ayrıca, anlaşmanın AB ile bir serbest ticaret bölgesi ile gelecek yıl eklerinin revize edilmesi konusundaki çalışmalarımızı geliştirmeyi kabul ettik. Meslektaşlarımız, kurallara göre anlaşmaya ekleyebileceğimiz alanları çok yakından izleyecekler. Bu konuya anlaşmayı güncellemek için önümüzdeki yıl için çok kısa ve etkili bir prosedür oluşturduktan sonra çok yakında yeniden döneceğiz.” dedi.

Vargei, önceliğin 2020 yılında Ukrayna ile AB arasında ortak hava sahasında yapılacak bir anlaşmanın imzalanması olacağını söyledi.

Avrupa Birliği Komiseri, “Ortaklık Anlaşmasının ilk üç yılında ticareti yarı yarıya arttırabildik. Ortaklık Anlaşması’nın uygulanmasında Ukrayna’ya ve bu ülkenin insanlarına sağlayacağı faydaların artması için Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Bakan, Avrupa Komisyonu‘nun Doğu Ortaklığı Ülkeleri’nin ekonomilerini güçlendirmekle ilgilendiğini; bunu bildirmek için mümkün olduğunca erken Ukrayna’ya gelmeye çalıştığını kaydetti.

“Özellikle iletişim, ekoloji, enerji, ulaşım, eğitim başta olmak üzere Ukrayna’da iş dünyasının gelişmesi konusunda tüm alanlarda çalışmalıyız. Ukrayna’da güçlü bir ekonomi yaratmaya yardımcı olabilecek her konuda. Başbakan, bunun bizim ortak önceliğimiz olduğunu ve bu ülkedeki doğrudan yabancı yatırımı da artırması gerektiğini söyledi.” dedi.

Ayrıca Ukrayna’da yolsuzluğun ortadan kaldırılması ve oligarkların ekonomideki etkisini kaldıran bir iş ortamı oluşturmak için birlikte çalışacaklarını da vurguladı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com