AB ve Avrupa Konseyi, Ukrayna’ya İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamasını hatırlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

AB ve Avrupa Konseyi, Ukrayna’yı bir kez daha Avrupa Konseyi’nin Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamaya çağırdı.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde AB Delegasyonu, AB Danışma Misyonu ve Avrupa Konseyi Ofisi’nin ortak açıklamasında belirtildi, “2017’de aile içi şiddetin kriminalize edilmesi Ukrayna’daki durumu değiştirdi. Siyasi düzeyde zaten uygulanmış olmasına rağmen çok daha fazlası yapılabilir.” denildi.

Ukrayna’nın ortakları, Ukrayna makamlarını mevcut mevzuatın tüm hükümlerini uygulamaya, özellikle aile içi şiddete karşı tedbir ve müdahale sistemini güçlendirmeye, bu konularda kapasite geliştirmeyi güçlendirmeye ve hükümet yetkilileri arasında bu konulara yönelik olumsuz tutumlara son vermeye çağırdı.

Buna ek olarak, aile içi şiddet mağdurları için sığınma evleri ve failler için programların geliştirilmesi ve finanse edilmesi için ek finansman çağrısında bulundular.

Açıklamada, genellikle cinsiyet temelli şiddetin temel nedeni olan cinsiyet klişelerini, cinsiyetçiliği ve eşitsizliği eğitmek ve bunlara meydan okumak da kritik önem taşıyor.

Açıklamada “En önemlisi, Kadına Yönelik Şiddetin ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin (İstanbul Sözleşmesi) Ukrayna mevzuatının uygulanmasını hızlandıracağına inanıyoruz. Sözleşme, böylesine ciddi bir insan hakları ihlaline ilişkin en kapsamlı belge.” denildi.

Ukrayna, 2011 yılında Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni (İstanbul Sözleşmesi) imzalamış, ancak henüz onaylamamıştır.

Geçtiğimiz Kasım ayında Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi, Ukrayna’yı İstanbul Sözleşmesi’ni gecikmeden onaylamaya çağırmmıştı.

Ocak 2020’de Halkın Hizmetkarı Partisi, İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com