AB, Ukrayna’nın istikrarsızlaştırılması nedeniyle Rusya için yaptırımları altı ay daha uzattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, Ukrayna’daki durumun istikrarsızlaştırılması nedeniyle uygulanan yaptırımların Rusya Federasyonu ekonomisinin belirli sektörlerine karşı altı ay daha (31 Ocak 2021’e kadar) uzatılması kararını onayladı.

AB Rusya Yaptırım

AB Konseyi tarafından yapılan duyuruda “Bu karar, 19 Aralık 2020’de Avrupa Konseyi liderlerinin video konferansında verilen 31 Aralık 2015’e kadar tamamlanması beklenen Minsk Anlaşmalarının uygulama durumunun en son değerlendirmesini takip ediyor. Minsk anlaşmalarının henüz tam olarak uygulanamamış olduğu göz önüne alındığında, AB liderleri Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımları uzatma yönünde siyasi bir karar verdiler.” denildi.

AB, bu kısıtlayıcı önlemlerin başlangıçta 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı istikrarsızlaştırıcı eylemlerini dikkate alarak getirildiğini ve finans, enerji ve savunma sektörlerinin yanı sıra ikili kullanım ürün sektörünü de hedeflediğini hatırlattı.

Yaptırımlar, bazı Rus bankaları ve şirketleri için birincil ve ikincil AB sermaye piyasalarına erişimi kısıtlamakta ve Rus finansal kurumları için finansal yardım ve aracılık biçimlerini yasaklamaktadır.

Bu önlemler aynı zamanda askeri teçhizatın doğrudan veya dolaylı olarak ithalatı, ihracatı veya transferini yasaklamakta ve askeri amaçlarla kullanılabilen veya Rusya’daki askeri son kullanıcılar tarafından kullanılabilen ikili kullanım ürünlerin de yasaklanmasını sağlamaktadır.

Yaptırımlar, Rusya’nın enerji sektöründe, örneğin petrol üretimi ve aramada kullanılabilecek bazı hassas teknolojilere erişimini daha da kısıtlıyor.

Metinde geçen “ikili kullanım”, hem barışçıl hem de askeri amaçlarla kullanılabilecek teknolojiyi ve ürünleri ifade etmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com