AB Ukrayna’dan Tomruk İhracat Yasağını Kaldırmasını İstedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği, Ukrayna’yı tomruk ihracatına uyguladığı moratoryumu kaldırmaya, idari ve kurumsal reformlar başlatmaya ve verimli ve şeffaf bir idari sistemin işleyişini sağlamaya davet etti.

Brüksel’de düzenlenen Ukrayna-AB Birliği Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, “AB, Ukrayna’yı iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve odun ihracatı yasağı gibi ticari faaliyetleri bozucu unsurların hızla ortadan kaldırılmasına dair önceden tanınmış bir takım haklarla mücadeleye devam etmesi konularında teşvik etti”.

Raporda “Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanlarının etkin ve zamanında uygulanmasına ve ticaretin kolaylaştırılması ve ticaretten teknik engellerinin kaldırılması için gümrük prosedürleri, teknik düzenlemeler, hijyen ve bitki sağlığı sistemlerinin yanı sıra gıda güvenliği reformu da dâhil olmak üzere kamu alımları ve fikri mülkiyet haklarının korunmasına özel olarak odaklanılmalıdır.” Denildi.

Raporda ayrıca “Ukrayna tarafı, teknik düzenleme reformu konusundaki taahhütlerini ve özellikle de piyasa gözetimi alanı da dâhil olmak üzere sektörel ve yatay mevzuatın kabulünü hızlandırmaya olan gereksinimi yineledi” denilmekte.

Raporda bunlara ilaveten “AB’nin ‘Ukrayna’nın -ACAA’nın [Uygunluk Değerlendirmesi ve Endüstriyel Ürünlerin Kabul Edilmesi Anlaşması] müzakerelerine başlanması öncesinde vazgeçilmez şart olan- ilgili AB müktesebatının mevzuatına dâhil edilmesi, idari ve kurumsal reformların yapılması ve etkin, verimli ve şeffaf bir idari sistemin sağlanması da dâhil olmak üzere AA/DCFTA’da (Ortaklık Anlaşması/Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanları) belirtilen tüm ön koşullara uyacağı” belirtildi.

1 Ocak 2027’ye kadar yasak

Ukrayna, 1 Ocak 2017 tarihinde itibaren ülkeden gerçekleştirilecek her türlü tomruk ihracatını tamamen yasaklamış bulunmakta. Ukrayna mevzuatına göre, 1 Ocak 2027 tarihine kadar yalnızca kesilmiş (ve ayrıca işlenmiş) odun ihraç etmesine izin verilmekte.

Ukrayna Parlamentosu (Verkhovna Rada), 1 Kasım 2015 tarihinden itibaren Ukrayna gümrük bölgesi dışına tüm ağaç türlerinden (çam hariç) işlem görmemiş odun ihracatını geçici olarak yasaklayan (10 yıl) 325-VIII (09.04.2015) sayılı Kanunu 2015 yılının Kasım ayında yürürlüğe sokmuştu. Aynı kanun ilerleyen tarihlerde yani 1 Ocak 2017’den itibaren çam için de geçerli oldu.

Söz konusu yasal taslakta aşağıdakiler şu kalemlere geçici yasak uygulanması öngörülmekteydi:

Tomruk, direk vb. şeklindeki nem içeriği % 22’yi aşan ham odunlar gibi işlenmemiş odunlar ve kalınlığı % 70’i aşan ve nem içeriği % 22’den fazla olan işlenmiş odunlar.

Kaynak: Ahsapglobal.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com