AB ile üç yıllık vizesiz dönem: Ukraynalılar 49 milyon seyahat gerçekleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Biyometrik pasaportu olan Ukrayna vatandaşlarına Avrupa Birliği’ne vizesiz seyahat fırsatı verildiğinden bu yana tam üç yıl geçti

Bu süreçte Ukraynalılar İrlanda hariç Şengen bölgesinin üyesi olan ancak AB üyesi olmayan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’ye vizesiz seyahat edebildiler.

Son 3 yılda Avrupa’ya geçme süreci Ukraynalılar için çok daha kolay ve rahat hale geldi. Sonuçta, vizesiz seyahat için, pasaport dışında, sadece sağlık sigortası, dönüş bileti ibrazı ve gerekirse bir Avrupa ülkesinde ikamet yerini belirtmekle birlikte, bir miktar parayı bulundurmak gerekmektedir.

Vizesiz seyahatin başlangıcından itibaren (11 Haziran 2017’den Nisan 2020’ye kadar) Ukraynalılar toplamda AB ülkelerine 49 milyon seyahat yaptılar.

Ukraynalıların çoğu Polonya sınırını kullanırken. Macaristan ve Romanya sınırındaki bölgeler ile kısmen Slovakya sınırı da kullanıldı.

2018’de gezi sayısı 17.5 milyon seviyesinde iken 2019’da 18.65 milyona yükseldi.

2020’nin ilk ayları da yüksek seyrederken, koronavirüs pandemisi sonrası girişlerin kısıtlanması ve düzenli uluslararası uçuşların askıya alınması gidişi azalttı. Bu yıl Ocak ve Şubat aylarında, Ukraynalılar AB’ye 3 milyon kez gitti. 2019 yılının aynı dönemindeki sayı ise 2.3 milyon.

Kaynak: dpsu.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com