8 Ocak’tan itibaren marketlerde gıdadışı ürünlerin satışına da kısıtlama gelecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, 8 Ocak – 24 Ocak 2021 tarihleri arasındaki sıkılaştırılmış karantina sırasında, süpermarketlerdeki bazı malların satışı da sınırlandırılacaktır.

Özellikle ev kimyasalları ve aletleri, giyim, ampul, pil, eğitim amaçlı çocuk eşyaları vb. gibi gündelik ihtiyaçların önemli bir bölümünü satmak mümkün olmayacak.

Bu konu 9 Aralık 2020 tarih ve 1236 sayılı Bakanlar Kurulu kararında tartışılmıştır.

Özellikle, tecrit sırasında Ukraynalıların, alanlarının en az % 60’ı gıda, ilaç, tıbbi ürünler, hijyen ve iletişim ürünleri, veteriner ilaçları, yem, tohum satışı için tasarlanmış olanlar hariç, mağazalara erişimi engellenecektir. Diğer tüm mallar yalnızca adrese teslimat siparişiyle satın alınabilir.

Bakanlar Kurulu kararında “Ukrayna topraklarında 8 Ocak 2021 00:00’dan itibaren 25 Ocak 2021 00:00’a kadar kısıtlayıcı anti-salgın önlemlere ek olarak, ticaret ve münhasıran mallara ek olarak ticaret ve tüketici hizmetleri alanında faaliyet gösteren işletmelerin müşteri kabulü yasaklamaktadır. Kullanım alanlarının en az % 60’ı gıda ürünleri, ilaçlar, tıbbi ürünler, hijyen ürünleri, iletişim ekipmanları, veterinerlik ilaçları, yem, tohum, bitki koruma ürünlerinin satışı için tasarlanmış yerler açık olacaktır. Diğer mal gruplarıyla ilgili ticaret faaliyetler ancak siparişlerin adrese teslimatı uygulanmasıyla gerçekleşebilir.” yazmaktadır.

Amerikan Ticaret Odası bir eklemede bulunarak mesele sadece özel mağazaların tamamen kapatılması olmadığını, 8 Ocak’tan itibaren süpermarketlerde bile gündelik malların önemli bir kısmının satılmasının yasaklanacağını belirtti: bunlar ev kimyasalları ve araçları, giysiler, gazeteler, ampuller, piller, eğitim için çocuk eşyaları. Kuruluş, süpermarketlerin belirli departmanlarını kapatmaya veya bu tür malların doğrudan kasada satışını yasaklamaya zorlanacağına inanıyor.

Amerikan Ticaret Odası “Böyle bir karar, yalnızca tüketicilerin gerekli ürünleri satın alma haklarının doğrudan kısıtlanması değil, aynı zamanda potansiyel olarak mağazalarda çatışma durumlarına yol açmaktadır.” dedi ve hükümetten kararı revize etmesini istedi.

Ukrayna baş sıhhi doktoru Viktor Lyaşko kararın ayrıntıları ile ilgili olarak;

“Gıda dışı mağazaların işletilmesi için bir yasak olacak; ancak mağazalarda yalnızca hedefli teslimata izin verilecek, paket servisi yasaklanacak, çünkü gıda dışı bir mal grubuna ait mağazalarda, insanlar geldiğinde oldukça sınırlı bir alanda büyük bir insan kalabalığı oluşuyor.” dedi.

Lyaşko’ya göre, yalnızca gıda ürünleri, hijyen ürünleri, ilaçlar ve veterinerlik yemleri ve müstahzarlarının ticaretine izin veriliyor, diğer her şey yasaklanıyor.

Gıda dışı pazarlar bile çalışmamalı. Yiyecek ve diğer şeyler satan dükkanlardan, süpermarketlerden bahsediyorsak, 8 – 25 Ocak arasındaki sıkı karantina sırasında bu şeylerin satışı yasaklanacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com