30 Aralık’tan itibaren Türkiye uçuşları ve İstanbul bağlantılı uçuşlara ait detaylar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

30 Aralık 2020’den itibaren Türk makamları, COVID-19 salgınıyla mücadele önlemlerinin bir parçası olarak hava yolcuları için koronavirüs testi zorunluluğu getirdi.

Son değişiklikler hesaba katılarak, Avianews Türkiye’ye uçuş ve İstanbul ve diğer Türk havalimanlarındaki transferler için yeni kurallara ait son bilgiler şu şekilde toparladı.

Türkiye’ye uçarken koronavirüs için PCR testi

Türkiye’ye uçuşu olan ve 6 yaşından büyük olan tüm yolcular, biniş aşamasında koronavirüs için bir PCR negatif test sonucunu sunmalıdır.

Sertifika, analizin alındığı andan itibaren 72 saat (3 gün) geçerlidir. Uçağa biniş aşamasında bu süre aşılmamış olmalıdır. Örnek: Testi 1 Ocak saat 15:00’de verilirse, en geç 4 Ocak 15:00’e kadar uçulabilir.

İlk duyuruda sertifikanın Türkiye’ye girişte geçerli olması bildirildi ancak bu kural değiştirildi. Uçağa biniş aşamasında sunulması gerekmektedir.

Kimler PCR testini yaptırmadan biniş yapabilir?

Uçak mürettebatının yanı sıra 5 yaşın altındaki çocuklar koronavirüs test sonucu sunmaktan muaftır.

PCR test sonucu hangi dilde ve nasıl sunulmalıdır?

PCR testi kağıda basılmış veya mobil cihazınızın ekranından elektronik olarak sunulabilir. Test sonucunun İngilizce olarak yinelenen bilgiler içermesi önemlidir.

İstanbul ve Türkiye’deki diğer havalimanlarında transfer koşulları

İstanbul’da veya Türkiye’de başka bir havalimanında transferi olan bir yolcu uçağa binmeden önce PCR testinin sonucunu sunmalıdır. Bir sonraki uçuşu beklerken havalimanının transit bölgesini terk etmeyen yolcular ve Türkiye’deki şehirlere seyahat edenler için yukarıda açıklanan standart kurallar geçerlidir.

Koronavirüs testi olmayan bir uçağa binecekler mi?

Türk makamları, uçakta koronavirüs için bir PCR testini geçtiğine dair geçerli bir sertifika sunmayan yolcuları uçağa binişini kabul etmemektedir. Hastaysanız veya teste girmek için yeterli zamanınız yoksa, uçak bileti değişimi veya iadesi için özel tercihli şartlar olup olmadığını havayolu şirketi ile görüşmelisiniz. Erteleme ve değişime dair yeni kurallar Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları tarafından açıklanmıştır.

Yeni kurallar ne zamana kadar geçerlidir?

Türkiye’ye veya Türk havalimanlarında aktarmalı uçuşlar için PCR testi gerekliliği 1 Mart 2021 tarihine yürürlükte olacaktır. Ancak Türkiye’de ve dünyada COVID-19 görülme sıklığına bağlı olarak bu kurallar daha erken iptal edilebilir veya uzatılabilir.

Türk Havayolları tarafından müşterilerine yapılan bilgilendirme ise şu şekildedir:

Sayın Yolcularımız,

Uçuşların gerçekleştirildiği ülkelerin tarih ve saatleriyle; planlanan hareket saati 30 Aralık 2020 00:00 ve sonra olan seferlerde seyahat edecek ve transit haricinde Türkiye’ye giriş yapacak 6 yaş ve üzeri tüm yolcularımızın seferin planlanan hareket saatinden 72 saat önce alınmış negatif PCR test belgesi ibraz etmeleri zorunludur (Numune veriliş saati ile seferin planlanan hareket saati arasında maksimum 72 saat olmalıdır). Test Nükleik asit test olmalıdır. Türkiye’ye giriş yapmayacak ve Türkiye’den bir başka ülkeye devamı olan dış hat yolcularımızın ise varış noktası regülasyonlarını dikkate almaları gerekmektedir. 01 Mart 2021 tarihine kadar bu uygulama geçerli olacaktır.

Bununla birlikte, uçuşun icra edildiği ülkenin tarih ve saatleriyle seferin planlı hareket saati 30 Aralık 2020 00:00 ve sonrası olan Birleşik Krallık, Danimarka ve Güney Afrika çıkışlı seferlerde seyahat edecek veya son 10 gün içerisinde bu ülkelerde bulunan ve transit haricinde Türkiye’ye giriş yapacak 6 yaş ve üzeri tüm yolcularımızın seferin planlanan hareket saatinden 72 saat önce alınmış negatif PCR test belgesi ibraz etmeleri zorunludur (Numune veriliş saati ile seferin planlanan hareket saati arasında maksimum 72 saat olmalıdır). Bu yolcularımız varsa ikametlerinde veya farklı yerlerde karantinaya alınacak olup, 7 gün sonra kendilerine PCR testi uygulanacaktır. Test sonucu negatif olursa karantina kaldırılacaktır.

İyi uçuşlar dileriz.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com