28 kg kehribar takıyı geçirmek isteyen Türk vatandaşı Borispol’de yakalandı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Borispol Havaalanı kontrol noktasındaki Kiev gümrük memurları, bir Türk vatandaşından farklı renklerde toplamda 28 kg ağırlığında kehribardan yapılmış takıları ele geçirdi.

28 kg kehribar takıyı geçirmek isteyen Türk vatandaşı Borispol'de yakalandı

Başkent’in gümrük servisi basın hizmetleri tarafından bildirildiğine göre “Açık sarıdan koyu kahverengi renklere kadar geniş bir spektrumda yapılmış kehribardan takılarla birlikte, 32 yaşındaki Türk vatandaşı, Ukrayna’dan Irak’a BAE üzerinden ihraç etmek istiyordu. Ancak bu girişim, Gümrük Koordinasyon ve İzleme ile Ukrayna Güvenlik Servisi çalışanları işbirliği içerisinde Devlet Gümrük Hizmetinin Kiev gümrüklerinin çalışanları tarafından durduruldu.” denildi.

Gümrük kontrolünün geçişi için, yabancının “yeşil koridor”u kullandığı, yani Ukrayna gümrük sınırından geçişi yasaklanmış veya kısıtlanmış eşyalara sahip olmadığını gösterdiği belirtilmektedir.

Ancak, el bagajını kontrol ederken, adamda işlenmiş kehribar taştan yapılmış mücevherler bulundu ve bu da gümrük memurlarının bagaj çantasını dikkatlice kontrol etmeleri için bir sebep oldu. Böylece, gümrük memurları, bagaj çantasında ve yolcunun el bagajında, farklı renk ve dokularda işlenmiş taşlara sahip 14 paket buldu. Kehribar takılarının toplam ağırlığı yaklaşık 28 kg çıktı.

Türk vatandaşı aleyhine gümrük kontrol “yeşil koridoru” ndan geçiş prosedürünün ihlal edilmesi gereği, gümrük kurallarının ihlaline ilişkin bir protokol düzenlenerek; Ukrayna Gümrük Kanunu’nun 471. maddesi gereğince de kehribar mücevherler mahkeme kararı ile geri alındı.

Kaynak ve Foto: unn.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com